14:59 19 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

  Zaharova: Jugoslavija jedna od žrtava američkog mešanja u unutrašnja pitanja

  © Sputnik / Mikhail Voskresensky
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1080

  Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je na sva mešanja američke administracije u unutrašnja pitanja suverenih država i izdvojila SR Jugoslaviju kao jednu od žrtava.

  Kako je rekla, u unutrašnja pitanja Jugoslavije Amerika se mešala uz obrazloženje „uspostavljanja mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje“.

  Momir Bulatović - Bez distance
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  Ona je takođe navela i mnoštvo drugih primera, počevši od izjave nekadašnjeg predsednika SAD Vudra Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namerava da „nauči“ države Južne Amerike da „biraju dobre ljude“, pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite „nacionalnih interesa Amerike“.

  Potom je, kako je ukazala, „leksikon“ američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je Hari Truman u izjavi naciji opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

  Mnogobrojne izjave sličnog konteksta, navela je Zaharova, stizale su za vreme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja.

  Tako je i Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine izjavio da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira „međunarodni komunizam“.

  U poslednje vreme ovo mešanje je došlo do vrhunca, istakla je, te je podsetila na vojnu operaciju u Jugoslaviji, Iraku i Siriji.

  Tagovi:
  mešanje u unutrašnje stvari, žrtva, Marija Zaharova, Rusija, Jugoslavija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga