02:43 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2267
  Pratite nas

  Predmet o hibridnoj pretnji Rusije koji nameravaju da uvedu na američkom Univerzitetu u Džordžtaunu mogao bi da izazove antirusko raspoloženje među američkim studentima, „prijatelji“ Rusije ponovo pokušavaju da izvrše pritisak na umove mladih Amerikanaca, smatraju eksperti.

  Ovaj kurs bi mogao da kod studenata izazove mržnju prema Rusiji, smatra profesor katedre za spoljnopolitičke poslove Rusije Fakulteta za nacionalnu bezbednost Sergej Fokin.

  „Oni (SAD) su već poludeli. Ceo svet im se smeje, unutrašnji politički sukobi pretvorili su se u podmeh u celom svetu. Za studente ovo (novi kurs) može da izazove mržnju prema Rusiji. Ovde nema ničeg iznenađujućeg, oni osećaju da gube svoje pozicije u svetu — Kinezi ih preskaču koracima od sedam milja, mi ih prevazilazimo u vojnoj oblasti — i ne znaju šta da rade. Život će pokazati“, objasnio je Fokin za Sputnjik.

  Sa svoje strane, profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Domrin smatra da je ovo još jedan primer pritiska na umove mladih Amerikanaca.

  „Univerzitet menja stav kako vetar duva, on egzistira od donacija iz raznih ministarstava i odeljenja… Naravno, dobiće veoma dobre donacije kako od Pentagona, tako i od Stejt departmenta, CIA, od svih velikih ’prijatelja‘ Rusije. I naravno, ovo je pokazatelj da će mlade Amerikance koji stupaju ili su već došli na ovaj zaista prestižan američki univerzitet, jasno je da će ove mlade Amerikance ispitivati upravo ti likovi koji će im držati ovaj kurs… Jasno je da je ovo još jedan pritisak na umove mladih Amerikanaca na univerzitetima koje su platili veliki ’prijatelji‘ Rusije“, naglasio je Domrin.

  Ranije je saopšteno da jedan od najstarijih i najuticajnijih američkih univerziteta, Univerzitet u Džordžtaunu, uvodi kurs za studente pod nazivom „Ruski hibridni rat“, koji počinje ovog proleća, a studente će podučavati, između ostalog, o ruskim „trolovima, botovima“, „informacionim operacijama“ Kremlja, „uplitanju u američke izbore“, „aneksiji Krima“.

  Tagovi:
  ruska pretnja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga