09:39 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Aktivnost terorista u Rusiji u proteklih pet godina smanjila se za više od 20 puta, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

  „Za pet godina teroristička aktivnost u zemlji se smanjila za više od 20 puta. Tokom 2018. u zemlji je počinjeno devet terorističkih zločina i jedan teroristički napad“, rekao je on u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.

  Patrušev je naveo da je smanjenje terorističke pretnje povezano sa preciznim radom obaveštajnih službi i policije, zbog čega je sprečeno 36 zločina terorističke prirode, uključujući i 20 terorističkih napada.

  Osim toga, tendencija smanjenja terorističke aktivnosti primećena je i u svetu.

  „Na vrhuncu, u smislu terorističkih aktivnosti, 2014. godine broj terorističkih napada dosegao je skoro 16.000, ali se već drugu godinu zaredom njihov broj kretao oko 10.000. Na Bliskom istoku se u proteklih pet godina pad udvostručio, što je direktno povezano sa situacijom u Siriji, gde su uništene ili rasute glavne formacije terorista i počeo je proces nacionalnog pomirenja. Otprilike se za trećinu tokom ovih godina smanjila teroristička aktivnost u Južnoj Aziji“, rekao je sekretar Saveta bezbednosti.

  On je dodao da su njene razmere u Avganistanu najveće na svetu.

  „Više od 15 godina tokom kojih se Amerikanci nalaze u ovoj zemlji, dovele su do degradacije situacije. U Evropi su se terorističke aktivnosti povećale, ovde su kao pokriće teroristi iskoristili migracionu krizu“, rekao je on.

  Govoreći o Ukrajini, Patrušev je rekao da ne isključuje mogućnost novih provokacija Ukrajine protiv Rusije tokom 2019. godine, jer je to jedini način da se međunarodna zajednica, a pre svega Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, prisete Kijeva, s obzirom da njihovo poverenje u Ukrajinu ubrzano opada.

  Osim toga, ove provokacije se koriste u međunarodnim odnosima.

  „Tako je incident u Kerčkom moreuzu bio povod za neuspeh sastanka lidera Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u Buenos Ajresu. Što se tiče scenarija oštre eskalacije oružanog sukoba u Donbasu, on je ispunjen ozbiljnim negativnim posledicama za Ukrajinu i Zapad. Istovremeno se ne može isključiti primena sile“, zaključio je Patrušev. 

   

  U nedelju 25. novembra su brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

   

  Tagovi:
  teroristička pretnja, provokacije, Dmitrij Patrušev, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga