12:03 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je u Beogradu da je Rusija spremna da pomogne izgradnju gasno-transportnog sistema u Srbiji, koji bi predstavljao nastavak „Turskog toka“.

  „Sve obaveze ruskih i srpskih kompanija precizirane su u tom sporazumu iz 2017. godine, ruske kompanije su spremne da ponude svu neophodnu podršku, kako u finansijskom smislu, tako i po pitanju same realizacije“, rekao je.

  Naveo je i da su predviđena dva pravca povećanja isporuke ruskog gasa, među kojima je jedan kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku do Austrije.

  Upitan da li bi Brisel mogao da se umeša u ovaj projekat kao što je to bio slučaj sa „Južnim tokom“, Novak je rekao da su sva pitanja vezana za novu rutu u skladu su sa zakonodavstvom Evropske unije, kao i zakonodavstvom Srbije.

  Što se tiče same rute, rekao je Novak, sa svakom zemljom gde bi gasovod trebalo da prođe, odnosno gde bi ta infrastruktura trebalo da se gradi, potpisuju se ugovori i to su Bugarska, Srbija i Mađarska. 

  Dodao je i da su ti ugovori pre svega odgovornost nacionalnih energetskih kompanija tih zemalja po širenju gasnih sistema, koji bi imali mogućnost da dobijaju neophodne količine za sopstvene potrebe, ali i da transportuju ruski gas dalje u druge zemlje.

  Novak je dodao da je ruski „Gasprom“ zainteresovan i za realizaciju projekta proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru, što će ojačati energetsku stabilnost Srbije. 

  Tagovi:
  Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga