09:54 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 370
  Pratite nas

  Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je na sastanku s inostranim diplomatama u petak da su neprihvatljivi ultimatumi u vezi sa Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa, kojima SAD pokušavaju da prikriju sopstveno narušavanje odredbi tog dokumenta i politiku usmerenu na njegovo konačno propadanje.

  „Ukazano je na to da su neosnovane američke pretenzije na račun Rusije i na to da su ultimativni zahtevi SAD neprihvatljivi, jer njima pokušavaju da prikriju sopstveno narušavanje Sporazuma i da ga trajno unište. Skrenuta je pažnja na to da su Amerikanci odbili naš predlog u uzajamnoj transparentnosti radi otklanjanja postojeće zabrinutosti. Navedeno je da je to što Vašington ugrožava jedan od temelja globalne stabilnosti, vodi teškim posledicama za čitav sistem međunarodne bezbednosti“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. 

  Ruska strana je naglasila da je neophodno da svetska zajednica nastavi da ulaže napore u to da se očuva Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa. 

  Američki državni sekretar Majk Pompeo je 4. decembra prošle godine izjavio da Rusija ima 60 dana da bi se vratila ispunjavanju Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa i dodao da će, ako se to ne dogodi, Vašington obustaviti svoje obaveze iz tog sporazuma. SAD su navele da se to može dogoditi već 2. februara.


  Tagovi:
  Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, Sergej Rjabkov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga