15:47 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1250
  Pratite nas

  Zamenik predsednika Odbora Državne dume Rusije za odbranu Aleksandar Šerin predložio je da se dan kapitulacije Japana proglasi za praznik u Rusiji.

  „Predlažem zakon da 2. septembar 1945. godine — dan kada je Japan kapitulirao — bude praznik u Rusiji“, izjavio je poslanik tokom plenarne sednice.

  Drugog septembra 1945. godine Japan je potpisao Akt o kapitulaciji, prihvativši uslove Postdamske deklaracije. Njegov suverenitet je bio ograničen na ostrva Hokaido, Honšu, Šikoku, Kjušju, kao i na manja ostrva Japanskog arhipelaga. Južnokurilska ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai su pripali SSSR-u. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s SSSR-om.

  SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski savez se nadao da će ta deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na pomenuta ostrva. Kasniji pregovori nisu bili uspešni i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije potpisan.

  Tagovi:
  Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga