18:11 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 065
  Pratite nas

  Ruski sistemi za praćenje su na geostacionarnoj orbiti uočili masovne manevre američkih vojnih satelita GSSAP čiji je cilj inspekcija drugih vojnih aparata u kosmosu, prenose mediji.

  Kako je objašnjeno iz ruskog Astrokosmičkog naučnog centra, Amerika je između 2014. i 2016. godine na geostacionarnoj orbiti razmestila četiri satelita za kontrolu kosmičkog prostora, pre svega za potrebe američke vojske. 

  Ti sateliti imaju ugrađenu optičko-elektronsku aparaturu koja je u stanju da snima i prati druge satelite i objekte u svemiru.

  Centar takođe navodi i da su ti sateliti za protekle četiri godine izveli preko 400 manevara, između ostalog vršili su inspekciju pojedinih pokvarenih vojnih satelita. Da bi to izveli, ti sateliti su se kretali po geostacionarnoj orbiti koristeći se rezervnim motorima.

  Ruski mediji podsećaju da su Amerikanci prvi, još letos, optužili Rusiju da je ispitivala satelite koji imaju mogućnost manevrisanja na orbiti, kao i da su kretanje jednog takvog satelita okarakterisali kao „nenormalno“, ocenivši da bi moglo da se radi o aparatu koji je namenjen za uništavanje drugih satelita.

  Međutim, sateliti-inspektori su kosmički aparati koji imaju mogućnost da se kreću po orbiti i da komuniciraju sa drugim satelitima.

  Tagovi:
  manevri, satelit, orbita
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga