09:28 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3801
  Pratite nas

  Odluka nemačke vlade da izdvoji 12 miliona evra za stanovnike Lenjingrada koji su preživeli opsadu ne znači zatvaranje pitanja pojedinačnih isplata Berlina, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Zaharova je naglasila da izbor korisnika isplate ne treba da zavisi od njihove nacionalnosti.

  Ona je podsetila da je pre toga Berlin isplatio kompenzaciju u iznosu od 2.500 evra samo za Jevreje u okviru odgovornosti Nemačke za Holokaust.

  Ranije su ministri spoljnih poslova Nemačke i Rusije, Hajko Mas i Sergej Lavrov, dali zajedničku izjavu u kojoj su pozdravili odluku nemačke vlade da izdvoji 12 miliona evra za modernizaciju bolnice za veterane Drugog svetskog rata. 

  Opsada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941, trajala je skoro 900 dana. Jedini način, „put života“ preko koga je hrana stizala do grada, bio je preko zaleđenog jezera Ladoga. Opsada je probijena 18. januara 1943, a potpuno ukinuta 27. januara 1944. godine.

  Za vreme blokade poginulo je između 400 hiljada i 1,5 miliona stanovnika. Na Nirnberškom procesu navedeno je da su poginule 632 hiljade ljudi. Samo tri odsto njih poginulo je od bombardovanja i granatiranja, a ostali su umrli od gladi.

  Tagovi:
  opsada Lenjingrada, Marija Zaharova, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga