02:02 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  40132
  Pratite nas

  Ruska delegacija smeštena je u poslednje redove na komemorativnim događajima u logoru Aušvic-Birkenau u poljskom Ošvjenćimu, požalila se zamenica predsednika Javne posmatračke komisije Moskve, članica Saveta za ljudska prava i aktivistkinja za ljudska prava Eva Merkačova.

  „Stekli smo utisak da je zemlji-oslobodiocu umanjen značaj. Nije baš prijatno i nikako nije jasno“, rekla je Merkačova.

  Ona je navela da je ruska delegacija bila najreprezentativnija i njenim predstavnicima su dali da govore.

  „Dobro je što su nam dali da govorimo na ceremoniji i svi smo uspeli da zapalimo sveće. To je već mnogo“, zaključila je ona.

  Na komemoraciji su učestvovali i bivši zarobljenici, državni zvaničnici, diplomate, umetnici, predstavnici javnih organizacija iz mnogih zemalja.

  U Ošvjenćimu je u nedelju održana komemoracija povodom 74. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

  Rusiju je predstavljala delegacija Saveta Federacije koju su činili senatori Vladimir Lukin, Vladimir Krugli, Rostislav Goldštajn. U Poljsku je takođe stigla i grupa iz Fondacije „Holokaust“ na čelu sa njenim predsednikom Alom Gerberom.

  Ranije je predsednik odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov istakao da će delegacija Saveta Federacije doći u Aušvic, uprkos zamrznutim odnosima sa poljskim parlamentarcima i bez njihove pozivnice.

  Aušvic-Birkenau bio je najveći nacistički logor smrti koji je najduže postojao i zbog toga je postao jedan od glavnih simbola Holokausta.

  U periodu 1941-1945. u logoru je ubijeno oko 1,4 miliona ljudi, od kojih je 1,1 milion Jevreja.

  Logor su 27. januara 1945. oslobodile trupe Crvene armije.

  Na njegovom mestu je 1947. godine napravljen muzej, a 1979. je stavljen na spisak svetske baštine Uneska.

  Tagovi:
  dan sećanja na žrtve Holokausta, Aušvic, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga