21:23 30 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 500
  Pratite nas

  Rusija je predlagala SAD transparentne mere bez presedana koje su daleko izvan okvira obaveza Rusije iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Sve te predloge je Amerika „torpedovala“ i umesto da se pronađe rešenje, ona je govorila jezikom ultimatuma što Rusija nije mogla da prihvati, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  On je istakao da je Rusija nastojala da učini sve kako bi se očuvao Sporazum o raketama, imajući u vidu koliki je značaj tog dokumenta za stratešku stabilnost Evrope, ali i čitavog sveta.

  Lavrov je takođe naveo i da su SAD još 2014. godine, kada su prekinule dijalog sa Rusijom po pitanju protivraketne odbrane, počele da razmeštaju svoje sisteme u Evropi i Aziji, ali i na Aljasci.

  Ruski ministar je podsetio da je Amerika istupila iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani 2002. godine, uprkos nastojanjima Moskve da i taj dokument sačuva.

  Lavrov je dodao i da je Amerika izgubila sav interes da sprovodi konsultacije o Sporazumu o zabrani sprovođenja nuklearnih ispitivanja.

  Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će odgovor Rusije na odluku SAD da istupi iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa biti recipročan, te da Rusija takođe obustavlja njegovu primenu.

  Tagovi:
  Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga