21:47 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2257
  Pratite nas

  SAD su odluku o istupanju iz Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa donele nekoliko godina pre nego što su iznele u javnost nepotkrepljene optužbe da Rusija krši taj sporazum, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

  Prema podacima Ministarstva, još u junu 2017. godine je američka kompanija „Rajtion“ pokrenula projekat proširenja i modernizacije proizvodnih kapaciteta za izradu raketa kratkog i srednjeg dometa koje su zabranjene Sporazumom.

  Takođe, precizira se da je za poslednje dve godine kapacitet tog pogona uvećan za 44 odsto, kao i da će broj radnika zaduženih za izradu tog oružja biti povećan i da će ih biti oko 2.000.

  Proizvodni kapaciteti američke odbrambene kompanije „Rajtion“, Ministasrstvo odbrane Rusije
  © Foto : Ministarstvo odbrane Rusije
  Proizvodni kapaciteti američke odbrambene kompanije „Rajtion“, Ministasrstvo odbrane Rusije

  Paralelno sa proširenjem kapaciteta tog pogona, Kongres SAD odobrio je isplatu prve tranše u iznosu od 58 miliona dolara Pentagonu upravo za projekat izrade kopnene rakete srednjeg dometa.

  „Sve to dokazuje da je administracija SAD donela odluku o izlasku iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa nekoliko godina pre nego što je iznela nepotrkepljene optužbe na račun Rusije“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

  Tagovi:
  Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, dokazi, Ministarstvo odbrane Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga