10:12 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3046
  Pratite nas

  Vlada Japana smatra da Rusija krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i razume motive SAD koji su odlučili da izađu iz ovog dokumenta, izjavio je na konferenciji za štampu u Tokiju generalni sekretar Vlade Japana Jošihido Suga.

  „Ovaj sporazum je odigrao istorijsku ulogu u kontroli naoružanja i razoružanja. Mi smatramo situaciju nepoželjnom, pri čemu važenje sporazuma treba da bude obustavljeno. Međutim, shvatamo zašto su SAD donele takvu odluku“, rekao je Suga.

  „Nema nikakvih promena dok Rusija nastavlja da krši  Sporazum. Treba razumeti da takve rakete prave i koriste i druge države osim SAD i Rusije“, tvrdi generalni sekretar, i dodaje: „Problemi sa tim raketama su neposredno vezani za istočnu Aziju. U saradnji sa SAD želeli bismo da razgovaramo o ovom pitanju sa zainteresovanim državama, uključujući Rusiju i Kinu“.

  U subotu je Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo da je dobilo zvaničnu notu od Stejt departmenta SAD, kojom je obavešteno o odluci SAD da obustave svoje učešće u Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da započnu proceduru istupanja iz njega. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će Rusija odgovoriti istom merom na odluku SAD o istupanju iz Sporazuma, tako što će i sama obustaviti svoje učešće u njemu. Putin je naveo da Rusija nije dužna i da se neće uključivati u skupu trku u naoružanju.      

  Tagovi:
  Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga