17:57 17 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Slika prvog ruskog supersoničnog kosmičkog drona

  Pojavila se slika prvog ruskog supersoničnog kosmičkog drona

  Leteći aparat MLD
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11021

  Agencija RIA Novosti došla je u posed slike modela prve ruske letelice za višekratnu upotrebu. Reč je o bespilotnoj letelici sa jednim motorom, koja je predviđena za let u atmosferu i svemir pri hipersoničnoj brzini.

  Letelica je prototip perspektivne mašine za višekratnu upotrebu, a za njenu izradu zadužena je kompanija ISON, koja zastupa korporaciju „Roskosmos“.

  Na drugoj slici prikazana je šema lansiranja letelice u orbitu i njenog povratka na zemlju pomoću padobrana. Kako je saopšteno iz fondacije „Skolkovo“, aparat će biti opremljen sopstvenim motorom za ubrzanje, a u početnoj fazi leta koristiće se nosač aviona, zahvaljujući čemu će se bespilotna letelica moći koristiti više puta. Pretpostavlja se da će moći da leti na visini do 160 kilometara brzinom od sedam maha, ili će imati sposobnost da izvodi svemirske letelice na orbitu na visinu do 500 kilometara. Svaki takav uređaj je predviđen za najmanje 50 letova.

  Kako je saopštio generalni direktor kompanije ISON Jurij Bahvalov, za proizvodnju bespilotne letelice biće upotrebljene samo ruske komponente, kao i motor startnog bloka „Briz M“ — 14D30.

  Prema njegovim rečima, 2023. godine planirano je da se izvede pet probnih letova. Bahvalov je dodao da postoji mogućnost da se bespilotna letelica izvozi. Korporacija „Projekt tehnika“ je investirala u projekat 25 miliona rubalja, a fond „Sokolov“ 30 miliona rubalja. Vrednost druge faze projekta procenjuje se na 280 miliona rubalja. Pretpostavlja se da jedan deo ovih sredstava finansirati su investitori, a drugu fondacija „Skolkovo“.

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga