02:25 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1140
  Pratite nas

  Pokušaji da se Moskva natera da donese određene spoljnopolitičke odluke osuđeni su na propast, izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  „Nije prvi put da je Zapad opsednut sopstvenim prvenstvom, ali ne treba zaboraviti čemu nas je naučila istorija. Niko ne treba ni da sumnja u to da su pokušaji da se Moskva natera da donosi određene spoljnopolitičke odluke osuđeni na propast“, istakao je Lavrov na svečanosti upriličenoj povodom Dana diplomata koji se u Rusiji obeležava 10. februara.

  Šef ruske diplomatije je podsetio da je još u oktobru 2014. godine njegov prethodnik Jevgenij Primakov istakao da je Rusija pokazala da je zemlja koja štiti nacionalne interese u višepolarnom svetu. 

  „Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima to nije po volji, ali takav je objektivni tok istorije“, rekao je Lavrov. 

  On je naglasio da će Rusija težiti da odnose s Evropskom unijom i SAD gradi na osnovu ravnopravnog dijaloga.

  „Što se tiče odnosa sa SAD i Evropskom unijom, Zapada u celini, ne nedostaje nam spremnosti za saradnju u vezi s bilo kojim pitanjem, ali ne na osnovu ultimatuma, nego na osnovu ravnopravnog dijaloga, zasnovanog na uzajamnom poštovanju“, rekao je Lavrov i dodao da su predlozi Rusije u vezi s tom saradnjom odlično poznati. 

  Šef ruske diplomatije se osvrnuo i na ulogu Rusije u rešavanju krize u Siriji i na jugoistoku Ukrajine.

  „Nastavićemo da doprinosimo rešavanju brojnih kriza i sukoba na svetskom nivou, uključujući Siriju, gde su u velikoj meri zahvaljujući Rusiji uništena glavna uporišta terorista i gde je sačuvana državnost“, rekao je Lavrov.

  Prema njegovim rečima, sada je na dnevnom redu postizanje stabilnog političkog rešenja na osnovu odluka Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga koji je sazvan u Sočiju još pre više od godinu dana, kao i obnova zemlje i stvaranje uslova za povratak izbeglica. 

  Kada je reč o situaciji u Donbasu, Lavrov je istakao da će Moskva nastaviti da insistira da se u potpunosti ispune odredbe Minskog sporazuma.

  „Tražićemo potpuno i dosledno ispunjavanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN, koja je jednoglasno potvrdila minski kompleks mera za rešavanje ukrajinske krize“, naglasio je Lavrov i dodao da će Moskva zahtevati i da kijevske vlasti poštuju međunarodne obaveze Ukrajine u sferi jezičkih, obrazovnih i religioznih prava i sloboda.

  Tagovi:
  spoljna politika, diplomatija, Dan diplomata Rusije, Sergej Lavrov, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga