01:44 21 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Hram Vasilija Blaženog

  Rusija objašnjava: Zašto američki ambasador plaši Nemce?

  © Sputnik / Vasiliй Malыšev
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 370

  Članovi oba doma Parlamenta Rusije su reagovali na izjavu američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela da se „Rusija nalazi pred vratima“. On je time „argumentovao“ potrebu za povećanjem rashoda Berlina za odbranu NATO-a sa 1,5 na dva odsto budžeta do 2024. godine. Ruski političari to povezuju sa „Severnim tokom 2“ i trkom u naoružanju.

  Nemačka neće pokleknuti

  U Savetu Federacije smatraju da izjava američkog ambasadora ima veze sa stavom Nemačke o „Severnom toku 2“.

  „Izgleda da SAD smatraju da ruski gas stoji na pragu i predstavlja neku opasnost. To je glupost“, rekao je za RT zamenik šefa Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov.

  Prema njegovom mišljenju, takvi pozivi SAD nikako neće uticati na sudbinu gasovoda.

  Džabarov je naveo da je Vašington nekad bio protiv „militarizacije Nemačke“, a sada podstiče Berlin na to. Senator je izrazio sumnju da će Nemačka hteti da ulaže dva odsto svog budžeta u NATO i smatra da Berlin neće pristati na ucenu.

  Ipak, antiruska politika Vašingtona će još dugo trajati, zaključio je on.

  Navode vodu na svoju vodenicu

  U Državnoj dumi su izjavili da poziv američkog ambasadora treba da opravda novu trku u naoružanju.

  Zamenik predsednika Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Dmitrij Novikov je izjavio da su Oružane snage Nemačke, kao i snage niza drugih država, čvrsto integrisane u strukturu NATO-a.

  Prema njegovom mišljenju, uskoro će se takva mišljenja čuti ne samo od američke strane, već i od predstavnika vojski evropskih država.

  „Jasno je da takve izjave navode vodu na vodenicu eskalacije situacije i jačaju antirusku propagandu, koja je raširena ne samo u SAD, već i u zemljama EU“, zaključio je ruski poslanik.

  Ranije je američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio da Berlin ne bi trebalo da štedi na odbrani, jer je Rusija pred vratima.

  Tagovi:
  Rusija, Nemačka, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga