11:08 16 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  MIP Rusije

  Rusija je bila dovoljno strpljiva sa Amerikom

  © Sputnik / Aleksandar Poljakov
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21190

  Mnogo godina je Rusija pokazivala maksimum strpljenja, tražeći od SAD da eliminišu još jedno u nizu kršenje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, ali je Vašington to izbegavao, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  „Želeći da opravdaju svoju destruktivnu odluku o izlasku iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, SAD pokreću informaciono-propagandnu kampanju, zasnovanu na lošoj interpretaciji i otvorenim izmišljotinama“, navodi se u komentaru MIP-a.

  U izjavama i komentarima američkih zvaničnih lica se navodi da Rusija „umesto da reaguje na zabrinutost SAD povodom Sporazuma o raketama, počela je sama da iznosi svoje pretenzije“. U stvarnosti, sve je bilo potpuno suprotno, naglasile su diplomate. MIP je obratio pažnju da je Vašington optužio Moskvu za kršenje sporazuma još 2013. godine, u vreme kada je Rusija pokretala pitanje korišćenja Pentagona „raketa-meta“ od 1999. godine, kao i udarnih dronova od početka dvehiljaditih.

  „Tokom mnogih godina Rusija je pokazala maksimum strpljenja, tražeći od Amerikanaca da eliminišu kršenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Pritom, kao potvrda tog stava navođeni su argumenti i tehnički zasnovani zaključci. Međutim, Vašington ih jednostavno zanemaruje“, navodi se u saopštenju MIP-a Rusije.

  Između ostalog, neki tipovi američkih dronova sa udarnim potencijalom su u skladu sa određenjem termina „krstareće rakete kopnenog baziranja“, koji se nalazi u Sporazumu o raketama.

   

  Tagovi:
  Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga