12:30 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 300
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izjavio da u predstojećim razgovorima izdvaja saradnju u oblasti energetike i istakao da Minsk disciplinovano ispunjava svoje finansijske obaveze.

  „Naši finansijski odnosi se takođe razvijaju, a poslednjih godina Belorusiji je izdat prilično veliki iznos državnih kredita: više od šest milijardi plus 58 milijardi rubalja. Fond Evroazijske ekonomske unije ima šest tranši u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi dolara“, rekao je Putin na početku pregovora sa Lukašenkom.

  S tim u vezi, on je istakao da je Belorusija „veoma disciplinovana“ u finansijskom smislu i ispunjava svoje obaveze, a to omogućava dvema zemljama da rade na velikim projektima.

  „Mislim na izgradnju nuklearne elektrane koja je u završnoj fazi, što nam omogućava da razvijamo čisto komercijalne odnose u različitim oblastima, uključujući poljoprivrednu proizvodnju… Znam da tu postoje neki nedostaci i problemi, ali tako i treba među prijateljima i nadam se da će ovi problemi biti rešeni“, rekao je Putin.

  On je istakao da je „jedna od najvažnijih oblasti“ energetika. „Količine isporuka ugljovodonika, nafte i gasa ostaju na nivou o kojem se dogovaramo“, rekao je predsednik Rusije.

  Veoma važna je i saradnja dveju zemalja u oblasti međunarodnih odnosa, dodao je on.

  „Za nas je Belorusija glavni strateški partner, saveznik i za mene je veoma važno da razmenim mišljenja sa predsednikom Belorusije o ovim pitanjima, uključujući i pitanja integracije na postsovjetskom prostoru“, zaključio je Putin.

  Tagovi:
  Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga