00:30 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1430
  Pratite nas

  Saglasnost Rusije da se održe trilateralne konsultacije sa Holandijom i Australijom o slučaju pada malezijskog aviona „boing“ na letu MH17 na teritoriji Ukrajine ne znači da Moskva priznaje krivicu za tragediju, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu.

  Prema njenim rečima, izjave koje su se pojavile u nekim stranim medijima da ruska strana, „dajući pristanak na konsultacije pokazuje svoju spremnost da prizna odgovornost za pad malezijskog ’boinga‘“, jednostavno su „beskrupulozne fantazije“.

  „Ovo se takođe tiče i razmišljanja da je moguće da se na konsultacijama raspravlja o nekim nadoknadama u svojstvu iskljupljenja krivice“, dodala je ona. „To je laž“.

  Zaharova je podsetila da su Australija i Holandija, ne čekajući kraj istrage, zahtevale konsultacije sa Rusijom. „One su nameravale da razgovaraju o pravnim posledicama za Rusiju koje proizilaze iz njihovih neosnovanih optužbi za njeno učešće u rušenju MH17“, nastavila je ona.

  „Rusija je dala svoju saglasnost za održavanje konsultacija tek kada su Hag i Kanbera zvanično diplomatskom notom potvrdili da postoji spremnost da se na njima raspravlja o čitavom nizu pitanja vezanih za istragu o oborenom ’boingu‘, uključujući i pitanje odgovornosti države u čijem je vazdušnom prostoru došlo do katastrofe, kao i korišćenja podataka koje je Rusija predala zajedničkom istražnom timu, naglasila je ona.

  „Još jednom želim da kažem da se ne radi o nekim zakulisnim kontaktima. Radi se o dokumentovanoj prepisci i izraženoj saglasnosti dveju pomenutih država“, zaključila je ona.

  Malezijski „boing 777“ koji je leteo od Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu se nalazilo 298 putnika i članova posade, i svi su poginuli. Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini.

  Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren iz raketnog sistema „buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Moskva kategorički negira te optužbe.

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da su optužbe Međunarodne istražne grupe o umešanosti Rusije u pad malezijskog „boinga“ neosnovane i da izazivaju žaljenje, kao i da je istraga pristrasna i jednostrana.

  Tagovi:
  pad malezijskog aviona MH17, Marija Zaharova, Holandija, Australija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga