23:06 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 310
  Pratite nas

  Boljšoj teatar je jedan od glavnih simbola Rusije i ruske kulture. Nazivaju ga hramom opere i baleta. Magija na njegovoj sceni traje već skoro dva i po veka, a u svojoj bogatoj istoriji preživeo je tri požara, bombardovanje u Drugom svetskom ratu i pretnju podzemnih voda. Bio je uništavan i uvek iznova podizan iz pepela.

  U carskoj Rusiji, Boljšoj teatar je upamtio tri carska krunisanja — Aleksandra Drugog, Aleksandra Trećeg i poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, a od sovjetskih lidera najradije ga je posećivao Josif Staljin.

  Sa njegove scene proglašeno je osnivanje nove države — Sovjetskog Saveza, 1922. godine, a objavljena je i Lenjinova smrt.

  Posle poslednje rekonstrukcije, koja je trajala šest godina — do oktobra 2011, Boljšoj teatar je ponovo zasijao u punom sjaju. Vraćen mu je „duh imperatorskog teatra“: obnovljeni su carski simboli, a istovremeno je pojačan i najsavremenijom tehničkom opremom.

  Površina Boljšog teatra je povećana dva puta. Sada teatar ima 15 spratova — pet ispod zemlje i 10 iznad zemlje.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ ove nedelje vas vodi iza kulisa najčuvenijeg ruskog teatra.

  Tagovi:
  Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga