22:50 30 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  51321
  Pratite nas

  Rusija treba da se kreće samo napred i da svoje kretanje ubrza, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini Rusije u kojem je izložio ključne prioritete unutrašnje i spoljne politike zemlje.

  „Ljudi moraju da osete promene, da se situacija menja nabolje, a glavni zadatak je da se sačuva naš narod i da se podrže porodice“, istakao je tom prilikom Putin.

  On je izneo čitav niz mera za povećanje nataliteta, između ostalog smanjenje poreza za porodice s više dece. Predložio je i mere za smanjenje siromaštva, poboljšanje zdravstvenog sistema, obrazovanja i ekonomije. Izdvojio je četiri prioriteta: rast produktivnosti rada, povećanje izvoza sekundarnih roba, poboljšanje poslovne klime i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja.

  „Rusija ima istorijsku šansu da poboljša uslove za biznis, a pre svega u oblasti IT“, dodao je ruski lider.

  Putin je istakao da bi znanje koje je Rusija dobila prilikom razvoja novog oružja trebalo sada preusmeriti na društvenu sferu — potrebni su veliki projekti kada je reč o razvoju genetike, ali i veštačke inteligencije.

  Govoreći o spoljnoj politici svoje zemlje, Putin je istakao da je Rusija bila i biće suverena i nezavisna država.

  „To je prosto aksiom, ona će biti takva ili je uopšte neće biti. Svima nama to treba da bude jasno i toga treba da budemo svesni. Rusija ne može da bude država ako nije suverena. Neke zemlje mogu, Rusija ne. Graditi odnose sa nama znači nalaziti zajednička rešenja i to u najsloženijim pitanjima, a ne pokušavati da se diktiraju uslovi“, upozorio je šef Kremlja.

  „Prioriteti naše spoljne politike su apsolutno otvoreni — jačanje poverenja, borba sa zajedničkim pretnjama i širenje saradnje u svim oblastima“, rekao je Putin.

  On je takođe istakao da je Rusija spremna da nastavi napore za postizanje dogovora sa Japanom pod obostrano prihvatljivim uslovima, kao i u obnovi normalnih političkih i ekonomskih odnosa sa EU.

  Putin se posebno osvrnuo na odnose Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama, naglasivši da je najakutnije pitanje istupanje Vašingtona iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.

  „Trebalo je da SAD pošteno objasne taj svoj potez, a ne da izmišljaju optužbe na račun Rusije kako bi opravdale svoje jednostrano povlačenje iz Sporazuma. Tako su uradili 2004. godine kada su istupili iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani otvoreno i pošteno“, podsetio je ruski predsednik.

  On je upozorio da raspoređivanje američkih raketa u Evropi ugrožava bezbednost i Rusije i sveta u celini.

  „Rusija, ističem, ne namerava da prva rasporedi takve rakete u Evropi. Ako one ipak budu proizvedene i raspoređene na evropskom kontinentu, a SAD imaju takve namere, to će veoma pogoršati situaciju u sferi međunarodne bezbednosti i stvoriti pretnju za Rusiju, jer neke klase raketa mogu da stignu do Moskve za 10 do 12 minuta. U takvom slučaju bićemo prinuđeni, naglašavam prinuđeni, da razmotrimo uzvratne i asimetrične mere. Šta to znači? Reći ću danas direktno i otvoreno da svima bude unapred jasno — Rusija će morati da izgradi i rasporedi tipove oružja koje će moći da se upotrebe ne samo protiv teritorija sa kojih bude dolazila neposredna opasnost za nas, nego i protiv teritorija gde se nalaze centri donošenja odluka o primeni raketnih kompleksa koji su za nas pretnja“, rekao je Putin.

  On je podrobno izneo i planove za jačanje ruskih oružanih snaga. Kazao je i da su pokrenute serijske proizvodnje sistema „Avangard“ i „Sarmat“, uporedivši značaj izgradnje „Avangarda“ sa izgradnjom prvog veštačkog satelita.

  Najnovija oružja „Peresvet“ i „Kindžal“ pokazala su svoju efikasnost, a uspešno ispitivanje prošao je i „Burevestnik“, dok će „Posejdon“ biti spušten u vodu u prvom kvartalu ove godine, precizirao je Putin.

  On je predstavio i nove tipove naoružanja, između ostalog i hiperzvučnu raketu „Cirkon“.

  „Ima brzinu devet mahova, domet više od 1.000 kilometara, u stanju je da pogađa ciljeve kako na moru, tako i na kopnu. Njena primena predviđena je sa nosača na moru, serijskih i brodova, kao i podmornica koje se grade za visokoprecizne rakete tipa ’Kalibar’. To jest, sve će to za nas biti bez troškova. Naglašavam da će dve-tri godine pre roka oružanih snagama biti predato sedam novih podmornica“, precizirao je on.

  Ruski lider je istovremeno poručio da Rusija hoće ravnopravne i prijateljske odnose sa SAD i da nikome ne preti.

  „Nismo zainteresovani za konfrontaciju i ne želimo je, ali naši partneri ne primećuju kako se i kojim tempom menja svet. Oni nastavljaju svoju destruktivnu i pogrešnu politiku, previše obuzeti idejom o svojoj izuzetnosti“, rekao je Putin i dodao:

  „Imaju prava da misle kako hoće, ali umeju li da računaju? Verovatno umeju. Neka izračunaju domet i brzinu naših perspektivnih sistema naoružanja. Samo molimo, neka prvo izračunaju, pa tek onda nek donose odluke koje mogu stvoriti dodatne i ozbiljne pretnje za našu zemlju i koje će svakako dovesti do uzvratnih mera Rusije čija će bezbednost biti pouzdano i bezuslovno zaštićena.“

  „Spremni smo na razgovore o razoružanju, ali nećemo više kucati na zatvorena vrata, upozorio je ruski predsednik i pozvao partnere da shvate neophodnost ravnopravnog dijaloga o toj temi.

  Najnovije vesti
  • 11:34

   Putin je završio obraćanje Federalnoj skupštini rečima da će konsolidacija društva, ali i sigurnost u svoje mogućnosti biti glavni uslov za uspeh zemlje. „Rusija će zasigurno osigurati sopstveni uspeh“, zaključio je ruski perdsednik.

   Govornica za kojom nastupa Putin
   © Sputnik / Mihail Klimentьev
  • 11:34

   „Antiruska politika ne odgovara interesima SAD“, izjavio je Putin i predložio američkim partnerima da proračunaju domet i briznu ruskih sistema naoružanja i tek na osnovu toga da donose odluke.

   Bezbednost Rusije će biti osigurana, istkaao je.

   Putin je dodao da je Rusija spremna za dijalog, ali neće više da kuca na zatvorena vrata.

   „Rusiju je potrebno očuvati kao civilizaciju koja je zasnovana na mnogovekovnim tradicijama i vrednostima. Potrebno je ujediniti se i svesno napraviti izbor u korist solidarnog razvoja Rusije. 

  • 11:31

   Putin je predstavio nove tipove naoružanja – prvenstveno se osvrnuo na hiperzvučnu raketu „Cirkon“, koja je u stanju da leti brzinom od devet mahova.

   Rekao je i da je pokrenuta serijska proizvonja komleksa „Avangard“, kao i proizvodnja „Sarmata“.

   Najnovije oružje „Peresvet“ i „Kindžal“ pokazali su svoju efikasnost, a uspešno ispitivanje prošao je i „Burevestnik“, dok će „Posejdon“ butu spušten u vodu u prvom kvartalu ove godine.

  • 11:26

   Putin je istakao i da Rusija nema nameru prva da razmešta rakete u Evropi, ali ukoliko amerika to učini, Rusija će to shvatiti kao pretnju.

   U tom slučaju Moskva će biti prinuđena da razmesti naoružanje kako bi mogla da gađa ne samo teritorije gde su razmešteni raketni sistemi, već i teritorije gde se nalaze centri za donošenje takvih odluka.

   Rusija ne želi eskalaciju tenzija, ali je neophodno da ne dođe do bilo kakvih iluzija – odgovor će biti recipročan.

  • 11:23

   Veliku pažnju Putin je posvetio izlasku SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa rekavši da su od trenutka potpisivanja tog dokumenta do danas mnoge zemlje radile na razvoju takvog naoružanja, dok Vašington i Rusija to nisu.

   Prema njegovim rečima, Amerika je trebalo tako i da kaže, a ne da izmišlja kojekakve razloge da istupi iz Sporazuma.

   Putin je, međutim, istakao i kako je SAD prekršila Sporazum. „Amerika je razmestila sisteme Edžis ašor u Evropi koji su u stanju da lansiraju tomahavke.

   Vladimir Putin
   © Sputnik / Mihail Klimentьev
  • 11:17

   Rusija je bila i biće suverena zemlja, ona će takva biti ili je neće biti uopšte. Rusija ne može da bude država ako ne bude suverena. Neke zemlje to mogu, ali Rusija ne, izjavio je Putin.

   Širenje poverenja i saradnje sa drugim zemljama u raznim sferama – to je prioritet spoljne politike, istakao je.

   Spomenuo je Belorusiju, rekavši da je neophodno povećati saradnju u okviru Evroazijske ekonomske unije, zatim se osvrnuo na pitanje Kine, rekavši da je izuzetno važno imati ravnopravne odnose sa tom zemljom. Takođe, naveo je i Indiju rekavši da Rusija sa tom zemljom ima veliku saradnju. 

   Osvrnuo se i na pitanje Japana, rekavši da je od velike važnosti pronaći put kako bi se potpisao mirovni sporazum.

  • 11:14

   Nauka i kosmos: Potrebno je povećati kapacitete satelitskog sistema, budući da Rusija raspolaže neophodnim mogućnostima da tako nešto sprovede u delo, rekao je Putin.

   „Globalna konkurencija se premešta u oblasti nauke i obrazovanja“, istakao je Putin i dodao da su Rusiji potrebno stručnjaci koji su spremni na ogromna dostignuća.

   On je istakao da bi svo to znanje koje je Rusija dobila prilikom razvoja novog oružja trebalo sada preusmeriti na društvenu sferu. Potrebno su veliki projekti kada je reč o razvoju genetike, ali i veštačke inteligencije.

  • 11:09

   Infrastruktura i regioni: Ove godine će preko Krimskog mosta krenuti železnički saobraćaj, što će dodatno pojačati tempo ekonomskog rasta tog poluostrva, izjavio je Putin.

   On je takođe rekao da je neophodno modernizovati infrastrukturu širom Ruske Federacije, razvijati Daleki istok, što je strateški bitno.

   Putin je rekao i daće uskoro biti pušten autoput između Moskve i Sankt Peterburga, kao i da će biti rekonstruisano 60 aerodroma širom zemlje.

  • 10:56

   Ekonomija: Rezervni fond Ruske Federacije u potpunosti pokriva celokupan spoljni dug zemlje, izjavio je Putin.

   On je izdvojio četiri prioriteta – rast produktivnosti rada, povećanje izvoza sekundarnih roba, poboljšanje poslovne klime, kao i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja.

   Rusija ima istorijsku šansu da poboljša uslove za biznis, a pre svega u oblasti IT.

   Putin je naložio Vladi da stvori prijatne uslove za investicije u tehnološke startapove. „Celokupno naše zakoknodavstvo mora da bude u skladu sa aktuelnom tehonološkom situacijom“, naveo je.

   Praćenje obraćanja Vladimira Putina
   © Sputnik / Maksim Bogodvid
  • 10:52

   Putin je važan deo svog obraćanja posvetio temi školstva i obrazovanja, rekavši da kada su škole u Rusiji 2006. godine bile priključene na internet, tada je to delovalo kao veliki napredak, međutim danas stoje daleko veći zadaci.

   „Internet mora biti mnogo brži, najmanje 100 megabita u seknudi. To će omogućiti deci pristup informacijama i omogućiti im da povećaju svoje mogućnosti“, istakao je.

   Putin je rekao i da je važno pitanje obrazovni kadar, predloživši da se pokrene program koji će podrazumevati isplatu u iznosu od milion rubalja profesorima koji se odluče da žive u manjim sredinama i selima.

  • 10:47

   Problem ekologije je problem svakog od nas – to je u interesu svih naroda koji žive u Rusiji, izjavio je Putin.

   Dodao je i da će širom Rusije ove godine biti otvoreno mnoštvo novih nacionalnih parkova.

   Pored toga, Putin je rekao i da prilikom realizacije svih planova neophodno je imati u vidu interese ljudi koji u tiim delovima Rusije žive.

  • 10:34

   Druga veoma važna stvar na kojoj treba raditi je zdravstvo. O stanju u zdravstvu govori situacija u ruskim bolnicama i domovima zdravlja – u pojedinim delovima zemlje veoma je komplikovano uopšte i doći na pregled, istakao je Putin.

   U toku je realizacija projekta „odgovorna poliklinika“, u kojoj se vreme čekanja smanjilo tri puta, međutim problem je što je malo takvih institucija.

   Putin je naložio da se takve institucije uvedu u daleko većem broju, da se u taj program uključe i dečije poliklinike.

   Dodao je da će Rusija izdvojiti trilion rubalja na lečenje obolelih od raka, ali i podsetio da je procenat onih koji su izlečeni od te teške bolesti u porastu.

  • 10:26
   Vladimir Putin
   © Sputnik / Alekseй Filippov
  • 10:25

   Rešenje demografskih problema direktno je povezano sa smanjenjem siromaštva, ukazao je Putin.

   Kako je precizirao, 2000. godine siromašnih je bilo oko 40 miliona ljudi, dok je danas taj broj smanjen više nego duplo, na oko 19 miliona.

   Najčešće siromašni su penzioneri, mnogočlane porodice i invalidi. Država mora da pruži svu neophodnu pomoć najugroženijima.

  • 10:17

   Više dece – manje poreza, izjavio je Putin povodom novih mera o povećanju nataliteta u Rusiji.

   On je podsetio na nove mere koje su uvedene za novonastale porodice – novčane naknade za prvo i drugo dete, nevezano za region Ruske Federacije gde se dete rodilo.

  • 10:12

   Ljudi moraju da osete promene, da se situacija menja nabolje. Glavni zadak je da se sačuva naš narod, da se podrže porodice.

   Rusija je ušla u veoma komplikovan demografski period. Natalitet je u opadanju. 

   Ruski predsednik Vladimir Putin obratiće se Federalnoj skupštini Rusije
   © Sputnik / Mihail Klimentьev
  • 10:10

   Putin počeo govor: Rusija treba da se kreće samo napred i da svoje kretanje ubrza.

   On je dodao da ukoliko neko misli da to nije moguće, onda je bolje da sa takvim stavom ne pristupa svom poslu.

  • 09:58

   Okupljeni s nestrpljenjem iščekuju početak Putinovog obraćanja.

   Ruski predsednik Vladimir Putin obratiće se Federalnoj skupštini Rusije
   © Sputnik / Vladimir Astapkovič
  • 09:45

   Stručnjaci ocenjuju da će ovogodišnje Putinovo obraćanje u velikoj meri biti posvećeno unutarpolitičkoj situaciji u Rusiji.

   „Ljudima je važno da čuju kakve ih promene čekaju“, rekao je profesor sa Univerziteza za međunarodne odnose Aleksej Zudin.

  Uživo
  Putin Amerikancima: Prvo sračunajte domet našeg oružja (video)
  +
  Tagovi:
  obraćanje, Federalna skupština, Vladimir Putin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga