05:11 21 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Raketa Cirkon

  „Cirkon“ garantovano pogađa metu za pet minuta

  © YT/Pravda Report
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  32203

  Raketa „Cirkon“ sa brodova Ratne mornarice Rusije garantovano može da pogodi cilj za pet minuta sa rastojanja od 500 kilometara od obale, izjavio je kontra-admiral u penziji Vsevold Hmirov.

  „Takav supersonični sistem kao što je ’Cirkon‘ praktično probija svaki sistem PVO i PRO. Od njega nema zaštite“, naglasio je Hmirov.

  On je objasnio da se za tih pet minuta može otkriti raketa koja leti ka cilju, ali se ne može presresti.

  Kako je podsetio ekspert, SAD su rasporedile sisteme MK41 u Rumuniji koje mogu da lansiraju rakete „Tomahavk“. Centri njihovog navođenja, prema mišljenju kontra-admirala, nalaziće se na teritoriji Severne Amerike. Prema mišljenju Vašingtona, ti centri će zbog udaljenosti od Rusije biti nedostižni za oružje dugog dometa, navodi ekspert.

  Međutim, Hmirov je naveo da ruski brodovi koji se nalaze u Atlantskom okeanu i istočnom delu Pacifika mogu odjednom da lansiraju 40 morskih raketa „Cirkon“ na te centre.

  Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini saopštio da supersonični morski sistem „Cirkon“ koji se pravi u Rusiji može razviti brzinu od devet mahova i leteti više od 1.000 kilometara. On će se koristiti na brodovima i podmornicama.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga