21:13 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  121560
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je stav Rusije o ideji o razgraničenju Kosova ostao nepromenjen – rešenje kosovskog problema treba da odgovara interesima srpskog naroda, da bude zasnovano na međunarodnom pravu i u skladu s unutrašnjim zakonodavstvom Srbije.

  Marija Zaharova
  © Sputnik / Ramilь Sitdikov

  „Naš stav je nepromenjen. On se odlikuje ne samo postojanošću nego i logikom. A ta logika je veoma prosta: pitanje kako će biti rešena ta situacija jeste pre svega pitanje da li to rešenje odgovara interesima srpskog naroda. Ono, takođe, definitivno treba da bude zasnovano na međunarodnom pravu i da odgovara unutrašnjem zakonodavstvu Srbije“, rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje novinara da li će Rusija podržati sporazum o razgraničenju Kosova ukoliko on bude zaključen i da li je ideja o razgraničenju u skladu s Rezolucijom 1244. 

  Zaharova je dodala da je stav Rusije s jedne strane sastavljen od mnogo komponenti, a s druge zasnovan na jasnom i nedvosmislenom pristupu rešenju tog pitanja.

  Pitanje novinara na redovnoj konferenciji za medije bilo je postavljeno povodom izjave ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je 19. februara rekao da je „razgraničenje zvanični predlog Srbije za razrešenje kosovskog pitanja u dijalogu s albanskom stranom, ali da još nije određeno gde bi bila linija razgraničenja“. 

  Dačić je kasnije precizirao da je „razgraničenje jedna od ideja za rešavanje kosovskog pitanja, da predsednik Srbije i vlada vode državnu politiku, a da će se o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, svakako konačno izjasniti najviši državni organi i građani Srbije“. 

  Tagovi:
  razgraničenje, Marija Zaharova, Ivica Dačić, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga