17:06 25 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Sergej Lavrov

  Tako se ne može razgovarati ni sa jednom državom, posebno ne sa Ruskom Federacijom

  © Sputnik / Radoje Pantović
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  22070

  Rusija je otvorena za konstruktivni dijalog sa SAD, ali neće dozvoliti da se sa njom razgovara kao sa učenikom, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za vijetnamske i kineske medije.

  „Oni (pristalice oštre linije u odnosima sa Moskvom u Vašingtonu) žele samo pogoršanje. Nedavno su SAD opet uvele neke sankcije. Ili nameravaju da ih uvedu, već sam prestao da pratim“, rekao je Lavrov.

  On je naglasio da se sankcije stalno uvode za jednu te istu stvar. Prema rečima Lavrova, sankcije su već nekoliko puta uvedene zbog toga što su stanovnici Krima, užasnuti zbog onih koji su došli na vlast u Kijevu, zahvaljujući podršci SAD i EU, i njihovom obećanju da će iskoreniti Ruse na Krimu, glasali za pridruživanje Rusiji.

  „Mi smo otvoreni za konstruktivni dijalog, kao što je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, između ostalog i u svom obraćanju Federalnoj skupštini 20. februara 2019. godine. Naravno, na ravnopravnoj osnovi i bazi uzajamne koristi, a ne po principu ’učitelja i učenika‘. Tako se ne može razgovarati ni sa jednom državom, posebno ne sa Ruskom Federacijom.“

  Šef ruske diplomatije je ukazao da je po pitanju odnosa Moskve i Vašingtona lopta u dvorištu SAD.

  „Ne znam koliko ta lopta može da ’leti‘, koliko oni žele da je ’prebace‘ na našu stranu, kako to mogu da urade, da li će lopta ’doleteti‘ — teško je reći. Ponavljam, otvoreni smo za konstruktivni dijalog, čim SAD budu spremne na takav ravnopravni razgovor i na rešavanje problema na osnovu ravnoteže interesa, a ne na bazi ultimatuma.“

  Tagovi:
  SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga