07:06 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 470
  Pratite nas

  Arhiepiskopija pravoslavnih ruskih crkava u zapadnoj Evropi na vanrednoj sednici je ubedljivom većinom glasova odbila da se samoraspusti, na čemu insistira Carigradska patrijaršija.

  Na skupštini koja je održana 23. februara u Parizu, od 206 prisutnih protiv raspuštanja je glasala 191 osoba, dok je „za“ bilo samo njih 15.

  Kako se navodi, svoju dalju sudbinu, pitanje kanonskog potčinjavanja nakon faktičkog odvajanja od Carigrada, Egzarhat će odrediti u naredna tri meseca i usvojiti na svojoj generalnoj skupštini u junu.

  Podsetimo, početkom novembra Carigradska patrijaršija je odlučila da raspusti Zapadnoevropski egzarhat eparhija ruske tradicije.

  Arhiepiskopija pravoslavnih ruskih crkava u Zapadnoj Evropi (Ruski egzarhat), sa centrom u Parizu, stvorena je od parohija emigranata koji su napustili Rusiju posle Revolucije 1917. godine. Zapadnoevropskim ruskim crkvama je upravljao arhiepiskop Evlogij (Georgijevski), ali ga je 1930. godine RPC smenila sa dužnosti. Većina crkava je ostala verna arhiepiskopu Evlogiju, koji se obratio carigradskom patrijarhu i dobio od njega titulu patrijarhovog egzarha.

  Patrijarh Vartolomej je potvrdio 1999. godine da se Arhiepiskopija nalazi pod vlašću Carigrada.

  Egzarhat ima 65 crkava, 11 aktivnih crkava i dva manastira. Te svetinje se uglavnom nalaze u Francuskoj.

  Tagovi:
  Carigradska patrijaršija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga