07:29 29 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 310
  Pratite nas

  Kažu da ako vas Rus pozove u banju, to znači da vas je prihvatio za prijatelja, jer „u banju se ne ide sam, ali ni sa svakim“.

  Dok se u Srbiji reč „banja“ najčešće koristi za lečilišta sa prirodnim mineralnim vodama i lekovitim vazduhom, „banja“ u Rusiji označava „parno kupatilo“. Mnogi je poistovećuju sa saunama, iako je ona zapravo mnogo više od toga.

  Od pamtiveka, gotovo svaki ruski čovek, čak i najsiromašniji seljak, imao je u svom dvorištu banju — drvenu brvnaru najčešće sagrađenu od borovih debala, koja se uglavnom sastoji od dve prostorije — „parilice“, u kojoj je kamena peć, i druge koja služi za odmor i opuštanje.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ ove nedelje vas vodi u najstarije i najpoznatije moskovsko „parno kupatilo“ — „Sandunovsku banju“, koju su posećivali Puškin, Šehov, Majakovski, Šaljapin i drugi poznati Rusi. Otkrićemo šta banja znači za ruskog čoveka, ali i koji je jedini svetski državnik koga je ruski predsednik Vladimir Putin ugostio u svojoj banji.

  Tagovi:
  Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga