19:39 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3350
  Pratite nas

  Portparol Stejt departmenta izjavio je za Sputnjik da granata pronađena na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi u prtljagu zaposlenog u američkoj ambasadi nije bila opasna.

  „Upoznati smo sa incidentom koji se dogodio na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, u kojem je učestvovao činovnik američke ambasade“, rekao je portparol Stejt departmenta.

  Prema njegovim rečima, „situacija je rešena i čoveku je dozvoljeno da napusti Rusiju nakon što su vlasti oduzele predmet iz njegovog prtljaga“. „Nije bilo opasnosti za putnike“, zaključio je on.

  Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova Rusije, 9. marta je prilikom pregleda prtljaga zaposlenog u Ambasadi SAD na Šeremetjevu otkrivena granata sa osiguračem i bez eksploziva, ali sa njegovim tragovima unutar tela granate. Ministarstvo je ovaj incident nazvalo pokušajem organizovanja provokacije u transportnom sredstvu.

  Ministarstvo navodi da je činovnik američke ambasade kod kojeg je pronađena granata direktno povezan sa američkim oružanim snagama. Ministarstvo je saopštilo da je on odlazio iz Rusije nakon završenog službenog puta i da je tvrdio kako je nabavio praznu granatu „za svoju ličnu kolekciju“. Pošto je kasnio na let, pomogli su mu da ponovo rezerviše kartu i on je bez problema odleteo u Njujork, ali bez granate, istaklo je Ministarstvo.

  Ministarstvo je takođe navelo da „uzimajući u obzir da se u Sjedinjenim Američkim Državama nakon terorističkih napada 2001. godine posebna pažnja posvećuje obezbeđenju u vazdušnom saobraćaju“, činovnik Ambasade „jednostavno nije mogao da ne shvata da je granata u prtljagu vrlo ozbiljna stvar“. Ministarstvo smatra da je on „svesno učinio ovakav korak“.

  Tagovi:
  granata, Šeremetjevo, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga