12:10 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 770
  Pratite nas

  U poslednjih nekoliko godina poljoprivredni sektor je u velikoj meri transformisan, a tom procesu su mnogo doprinele međunarodne sankcije koje su uvedene protiv Rusije, što je rezultiralo time da je RF izbila na prvo mesto po izvozu pšenice, izjavio je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

  Pored toga, Rusija je postala jedna od vodećih zemalja u izvozu ribe i suncokretovog ulja, a polako ali sigurno izbija na vodeća mesta u izvozu proizvoda od živine, mlečnih prerađevina, ali i slatkiša.

  „Sa sigurnošću možemo reći da je Rusija povratila status agrarne zemlje. Ko bi još pre pet godina mogao da kaže da će izvoz agrarnih proizvoda prestići izvoz naoružanja? Međutim, to se dogodilo prošle godine. Ukupno su izvezeni proizvodi u vrednosti od 25,9 milijardi dolara, što je porast od 20 odsto u odnosu na 2017. godinu“, istakao je Patrušev.

  On je dodao da je pred Rusijom sada ambiciozan cilj — da se izvoz do 2024. godine poveća na 45 milijardi dolara godišnje.

  „Potencijal postoji, potrebni su mehanizmi državne pomoći i tehnologije, ali najbitnija je potražnja koja se osigurava visokim kvalitetom“, zaključio je ruski ministar.

  Tagovi:
  lokomotiva, ekonomija, poljoprivreda, Dmitrij Patrušev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga