04:04 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1110
  Pratite nas

  Autorka bloga na ukrajinskom portalu „Strana“ Olesja Medvedeva opisala je utiske sa svog putovanja na Krim. Novinarka je na poluostrvo otputovala i snimila nekoliko reportaža o promenama koje su se dogodile na Krimu od momenta njegovog ujedinjenja s Rusijom.

  U jednoj od reportaža novinarka je iznela opšte utiske o poseti poluostrvu, navodeći da je za pet godina Rusija uložila u Krim više novca nego Ukrajina tokom prethodne 23 godine.

  Zastava Rusije na obeležavanju godišnjice ujedinjenja Krima sa Rusijom
  © Sputnik / Aleksandr Polegenьko

  „Potpuno je očigledno da Rusija ulaže ogroman novac u Krim: Krimski most, auto-puta Tavrida, Simferopoljski aerodrom, dečji vrtići, bolnice, elektrostanice. Sve se to bukvalno podiže od nule“, rekla je Medvedeva.

  Ona je uporedila i cene na poluostrvu i u Ukrajini, raspršivši mit o skupoj ruskoj robi. Prema njenoj oceni, na poluostrvu je „nešto jeftinije, a nešto skuplje“.

  Na Krimu su jeftiniji benzin i komunalne usluge, a penzije i plate su veće nego u Ukrajini, navodi novinarka.

  Blogerka je konstatovala da na poluostrvu zbog sankcija ne rade mnoge međunarodne, pa čak i ruske kompanije.

  Među „neprijatnostima“ za žitelje ruskog Krima, Medvedeva je videla i to što žitelji poluostrva sada moraju da poštuju zakone i da plaćaju poreze.

  Medvedeva je došla do zaključka da Krimljani zaista žele da budu deo Rusije.

  „Ako i ima nostalgije za Ukrajinom, onda je to samo nostalgija za onom zemljom koja je nestala 2013. godine“, napisala je novinarka.

  Tagovi:
  ujedinjenje Krima s Rusijom, Ukrajina, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga