11:57 23 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Pripadnici bezbednosnih snaga Avganistana patroliraju u gradu Gazni zapadno od Kabula

  Rusija: Od američkih biliona Avganistan je mogao postati raj

  © AP Photo / Mohammad Anwar Danishyar
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1292

  Avganistan je mogao da se pretvori u raj od nekoliko hiljada milijardi dolara koje su Amerikanci potrošili na tu zemlju, rekao je novinarima specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov. On je dodao da je Rusija zainteresovana za stabilnu vladu u Avganistanu.

  „Kako smo čuli od Amerikanaca, oni su dve hiljade milijardi dolara potrošili na Avganistan. Gde je čitav taj novac?“, rekao je Kabulov novinarima na kraju trostranih konsultacija (Rusija, Kina i SAD) o Avganistanu koji su održani u Vašingtonu.

  Diplomata je primetio da čitava međunarodna zajednica treba da pomogne u obnovi Avganistana, jer „ako ne proradi avganistanska ekonomija i ne budu otvorena radna mesta, ne počne se podizati standard građana, Avganistan se neće skoro umiriti“.

  On je naveo da su Rusija i Kina spremne da se pridruže SAD u rešavanju višegodišnjeg konflikta u zemlji i u pregovorima sa talibanima.

  „Ovde talibani imaju rezerve. Poznato je da oni ne smatraju sadašnjeg predsedika (Ašrafa Ganija) partnerom u pregovorima, već smatraju da je on marioneta i američki čovek“, objasnio je diplomata.

  On je naveo da su talibani sada pokazali određenu fleksibilnost i da su spremni da razmotre pitanje o uključivanju predstavnika avganistanske vlade u veliku avganistansku delegaciju. Prema rečima Kabulova, „talibani ne mogu da imaju monopol nad vlašću u Avganistanu“.

  Tagovi:
  SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga