11:49 24 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Nacionalisti u Kijevu

  Ambasadori G7 upozorili Kijev: Ekstremisti mogu onemogućiti održavanje predsedničkih izbora

  © Sputnik / Stringer
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  286

  Ambasadori država „velike sedmorke“ (G7) poslali su pismo šefu policije Ukrajine Arsenu Avakovu u kom su saopštili da postoji pretnja da bi predstojeći predsednički izbori mogli da dožive krah. Oni su pozvali da se preduzmu mere protiv ekstremista koji bi mogli da ometu glasanje i uzurpiraju rad ukrajinske policije.

  U obraćanju koje je datirano 15. marta, diplomate su pozvale da se preduzmu mere „protiv nasilnih političkih ekstremističkih grupa koje bi mogle da poremete predstojeće glasanje i uzurpiraju ukrajinsku nacionalnu policiju“, javio je radio „Slobodna Evropa“, pozivajući se na kopiju dva pisma koja je pripremila grupa podrške G7 u Ukrajini, u koju ulaze ambasadori iz Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, SAD i Velike Britanije.

  U pismu je francuska ambasadorka Izabel Dumon u ime svojih kolega izrazila zabrinutost delatnošću „ekstremističkih političkih pokreta u Ukrajini“, a da nije navela o kojim se tačno pokretima radi.

  Ona je ukazala na to da ti ljudi „plaše ukrajinske građane, pokušavaju da podriju ulogu nacionalne policije u osiguranju bezbednosti izbora i nanose štetu nacionalnoj i međunarodnoj reputaciji ukrajinske vlade“.

  Prema rečima diplomate, grupe koje su umešane u nasilne incidente registrovane su kao posmatrači na izborima.

  Nekoliko dana nakon što su ambasadori poslali to pismo, ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanović lično se sastala sa Avakovom kako bi razgovarala o „važnoj ulozi i odgovornosti njegovog ministarstva u borbi protiv pretnji i sprečavanja akata nasilja od strane ekstremista“.

  Tagovi:
  Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga