01:57 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 35
  Pratite nas

  Moskva je zainteresovana za povećanje ekonomskih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, spremna je za poboljšanje investicione klime, a računa i na učešće američkog biznisa na Međunarodnom ekonomskom forumu 2019. koji će se održati u Sankt Peterburgu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Danas rusko-američka saradnja, blago rečeno, ne dostiže svoj potencijal. Mi želimo da damo dodatni podsticaj investicionoj, ekonomskoj saradnji. Spremni smo da na svaki način pomognemo u izgradnji poslovnih veza“, rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima američke Privredne komore u Rusiji.

  Ministar je tom prilikom istakao da je ruska vlada, odnosno predsednik Rusije više puta potvrdio želju za poboljšanjem ekonomske saradnje i investicione klime.

  „Želimo da privučemo biznis iz inostranstva, uključujući i američki, da stvorimo za to povoljne uslove, a kao odgovor na to nadamo se povoljnom odnosu prema ruskom poslovanju (od strane SAD). Očekujemo tradicionalno aktivno učešće američkih biznismena na različitim ekonomskim forumima, uključujući i predstojeći Međunarodni ekonomski forum koji će se održati u junu u Sankt Peterburgu“, istakao je Lavrov.

  Promet između Rusije i Amerike je u porastu, ali ne dostiže prethodne pokazatelje, dodao je ruski ministar.

  Na sastanku sa rukovodstvom Privredne komore SAD u Moskvi, Lavrov je istakao da je Ruski savez industrijalaca i preduzetnika nakon sastanka ruskih i američkih lidera u Helsinkiju preneo američkim kolegama predloge o unapređenju bilateralne ekonomske saradnje.

  „Bilateralna trgovina je u stalnom porastu u protekle dve godine, a prošle godine je dostigla brojku od 25 milijardi dolara, što je manje od rekordnih 31 milijardu dolara u 2011. godini, ali je mnogo bolje od indikatora koje smo dostizali kada je administracija Baraka Obame odlučila da uništi temelje naše saradnje“, dodao je Lavrov i istakao da još nisu dobili odgovor.

  „Verovatno ima efekta politička konjunktura koja sada dominira u SAD“, zaključio je ruski ministar.

  Tagovi:
  ekonomska saradnja, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga