03:35 17 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Ejmsberi

  Otrovani Britanac u Ejmsberiju traži sastanak sa Putinom

  © AP Photo / Matt Dunham
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1359

  Čarls Ruli, koji je prošlog leta u Ejmsberiju otrovan supstancom koju je britanska policija nazvala „novičok“, sastao se juče sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Jakovenkom „kako bi saznao istinu“, piše „Sandej miror“.

  „Čarli želi samo istinu. Traži odgovore na pitanja koja ga muče od kada su on i Don (Sterdžes, preminula Čarlijeva prijateljica) bili otrovani pre devet meseci“, piše list.

  Na sastanku sa Britancem Jakovenko je negirao sve optužbe Rusije i čak „pretpostavio da iza slučaja mogu stajati Amerika, Češka ili Porton Daun (britanska laboratorija)“, navodi se u članku.

  „On (ruski ambasador) je rekao da su jedine države koje danas proizvode ’novičok‘ SAD i Češka. Pitao sam da li on misli da je Britanija izvela napad. On je rekao da ne zna, jer britanska Vlada mu ništa ne govori, dok je Amerika — jedino mesto odakle je, po njegovom mišljenju, mogao stići ‘novičok’“, citira list Čarlsa Rulija.

  „Svideo mi se ambasador, ali mi je bilo smešno što je pokušao da opravda Rusiju i pokaže da ona nije odgovorna. Drago mi je što sam se video sa njim. Saznao sam mnogo toga. Ali ja, kao i pre, smatram da je Rusija izvršila napad“, rekao je Britanac listu.

  Čarls Ruli je rekao da je zatražio od Aleksandra Jakovenka da mu organizuje lični sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na šta mu je ambasador odgovorio da će preneti molbu Kremlju, piše „Sandej tajms“.

  U Ejsberiju su 4. jula prošle godine dvoje državljana Velike Britanije, 44-godišnja Don Sterdžes i 45-godišnji Čarli Rouli, pronađeni bez svesti, „pod uticajem nepoznate supstance“ i zatim hospitalizovani u kritičnom stanju. Kasnije je Skotland jard potvrdio da su žrtve otrovane istom supstancom kao i bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija.    

  Tagovi:
  Velika Britanija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga