23:02 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Kremlj očekuje izveštaj ambasadora Rusije u Londonu Aleksandra Jakovenka o susretu sa Britancem otrovanim u Ejmsberiju Čarlijem Roulijem, kako bi proučio dobijenu informaciju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  „Prvo treba da dobijemo informacije od našeg ambasadora u Velikoj Britaniji, Jakovenka. Čim dobijemo ovu informaciju, razmotrićemo je. Ali sve u svemu, morate jasno da shvatite da je Jakovenko predstavnik predsednika u Velikoj Britaniji i faktički je to bio posrednički dijalog sa predsednikom. I mi smo više nego uvereni da je Aleksandar Jakovenko tom gospodinu dao sva potrebna objašnjenja“, odgovorio je Peskov na pitanje da li je Putin spreman da primi Roulija.

  On je takođe napomenuo da pitanja koja Britanci možda imaju za zvanični London, „ne treba da budu upućena ni Kremlju ni Putinu, već ova pitanja treba direktno pitati zvanični London“.

  Britanac Čarli Rouli, koji je otrovan u Ejmsberiju, sastao se zajedno sa svojim bratom sa ruskim ambasadorom u Londonu 6. aprila, kako bi razgovarao o istrazi dva događaja. Na sastanku je Rouli izjavio da je zabrinut zbog pogoršanja zdravlja. Britanac je rekao da zna o incidentu samo iz reči policije. Rouli je takođe rekao da bi želeo da se sastane s Putinom, kako bi se rešilo šta mu se dogodilo.

  U Ejmsberiju su 4. jula prošle godine dvoje državljana Velike Britanije, 44-godišnja Don Sterdžes i 45-godišnji Čarli Rouli, pronađeni bez svesti, „pod uticajem nepoznate supstance“ i zatim hospitalizovani u kritičnom stanju. Kasnije je Skotland jard potvrdio da su žrtve otrovane istom supstancom kao i bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. 

  Tagovi:
  trovanje u Ejmsberiju, Dmitrij Peskov, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga