01:49 21 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Vladimir Putin

  Putin o nesuglasicama sa Trampom i „mišu“ koji se rodio u Americi

  © Sputnik / Ramilь Sitdikov
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1102

  Rusija ima mnogo nesuglasica sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali je Moskva spremna za dijalog, rekao je ruski lider Vladimir Putin na plenarnoj sednici foruma „Arktik — teritorija dijaloga“.

  „Mi imamo mnogo nesuglasica. Pritom, njegova administracija je uvela ogromnu količinu sankcija protiv Rusije, sa kojom se mi, naravno, ne slažemo, nećemo se sa njom nikada složiti i smatramo da je to kontraproduktivno. Međutim, mi smo spremni za obnavljanje dijaloga između SAD i Rusije, koji je potpun i ravnopravan, i koji uključuje i pitanja koja su od velikog značaja i za nas i za celokupno čovečanstvo, poput razoružavanja“, rekao je Putin.

  Kako je naglasio šef ruske države, nesuglasice se tiču međunarodnih problema i rešavanja nekih kriza.

  „Međutim, mi imamo i elemente saradnje. Kako god različito prilazili rešavanju sirijske krize, saradnja ipak postoji, radimo zajedno. Imamo zajedničke probleme povodom Arktika, radi rešavanja i razmatranja tih problema smo se ovde okupili. SAD tamo imaju svoje interese — u arktičkoj zoni“, dodao je on.

  Putin je naglasio da je Rusija spremna da sarađuje sa svakim predsednikom kog izabere američki narod.

  Ruski predsednik je na forumu prokomentarisao i izveštaj specijalnog tužioca Roberta Milera u kojem se navodi da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. godine.

  „Mi smo od samog početka govorili da legendarna komisija gospodina Milera ništa neće naći, niko bolje od nas to ne zna. Rusija se nije mešala ni u kakve izbore. I drugo, nije bilo nikakve zavere između Trampa i Rusije. Mi nismo znali Trampa, on je dolazio u Moskvu, ali kao biznismen i to nije bio događaj za nas“, odgovorio je Putin na pitanje novinara o saradnji Rusije i SAD.

  On je mešanje Rusije i izbore u SAD nazvao glupošću, čija je ciljna grupa isključivo domaća publika.

  „Još ranije se znalo da će se cela priča završiti kao ona izreka — tresla se gora, rodio se miš. Sve vreme sam vam o tome govorio“, rekao je predsednik Rusije.

  Putin je takođe naglasio da je situacija u Americi pokazatelj unutrašnje krize političkog sistema.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga