23:35 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Moskva neće slati posmatrače na drugi krug izbora u Ukrajini, to u trenutnim uslovima nije bezbedno, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin.

  On je podsetio da je Kijev zakonski zabranio državljanima Rusije da učestvuju u posmatranju izbora u Ukrajini i već su dva puta odbili da akredituju ruske posmatrače kao članove odgovarajućih međunarodnih posmatračkih misija.

  „Bilo bi naivno verovati da će se takav pristup promeniti za vreme drugog kruga izbora. A slanje ljudi u zemlju čije vlasti izričito tvrde da ne žele da ih vide na svojoj teritoriji, u krajnju ruku je neodgovorno. A i u sadašnjim uslovima to nije bezbedno“, istakao je Karasin.

  On je dodao da je prvi krug izbora u Ukrajini potvrdio da predsednička kampanja krši opšteprihvaćene demokratske norme.

  „Izbori su samo potvrdili naše procene. Predsednička kampanja u Ukrajini ozbiljno narušava opšteprihvaćene demokratske norme. Mi smo prisiljeni da posmatramo izbore na daljinu, oslanjajući se na saopštenja ukrajinskih medija i izveštaje međunarodnih posmatračkih misija. Obelodanjene informacije rečito svedoče o zloupotrebi administrativnih resursa, potkupljivanju birača, manipulaciji izbornim listama, koje su uključivale i ’mrtve duše‘. Ko su ti ljudi, odakle su, za sada još nije poznato. Ali ova vrsta prevara uvek služi kao povod za pretpostavke“, istakao je Karasin.

  Istovremeno, on je dodao da su sve to javno zabeležili međunarodni posmatrači.

  Na pitanje da li je Moskva spremna da stupi u dijalog sa Zelenskim, u slučaju da on pobedi na predsedničkim izborima u Ukrajini, Karasin je odgovorio da je još rano da se govori o formatu dijaloga sa budućim predsednikom Ukrajine, kao i da se sumiraju rezultati. Kako je istakao, to će biti moguće tek nakon završetka drugog kruga izbora.

  Drugi krug predsedničkih izbora održaće se u Ukrajini 21. aprila. U njemu će učestvovati lider prvog kruga izbora Vladimir Zelenski i aktuelni predsednik Ukrajine Petro Porošenko. 

  Tagovi:
  predsednički izbori u Ukrajini, Grigorij Karasin, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga