07:17 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je na marginama Međunarodnog foruma „Arktik — teritorija dijaloga“ razgovarao sa liderima nordijskih zemalja o regionalnim temama i razmenio mišljenje o situaciji u svetu.

  „Juče smo imali prilično naporan dan… Juče smo i dalje imali prilično značajan radni ručak, uspeli smo da razgovaramo o situaciji u regionu Arktika i razmenimo mišljenja o situaciji u svetu“, rekao je Putin na sastanku sa predsednikom Islanda Gudnijem Johanesonom.

  On se zahvalio islandskom kolegi što je prihvatio poziv i mogao da dođe na Međunarodni arktički forum.

  Putin je dodao da su odnosi Rusije i Islanda konstruktivni i prijateljski.

  „Što se tiče naših odnosa, oni su uvek bili izuzetno konstruktivnog i prijateljskog karaktera“, rekao je Putin.

  Ruski lider je podsetio da je prošle godine prošlo 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dveju zemalja.

  „Nadam se da će sakupljeno pozitivno iskustvo dati mogućnost da krenemo napred, uprkos teškoćama o kojima smo juče razgovarali“, naglasio je ruski predsednik.

  On je dodao da Island od početka godine predsedava Nordijskim savetom ministara, ističući da Rusija sa svim ovim zemljama ima dobre konstruktivne odnose.

  Na početku susreta predsednik Islanda se zahvalio Putinu za srdačan prijem u Rusiji koji je osetio i on sâm i članovi islandske delegacije.

  Transportni brodovi na Severnom morskom putu
  © Sputnik / Nikolaj Zajcev

  Johaneson je naglasio da su odnosi Islanda sa nekada Sovjetskim Savezom, a sada Rusijom bili uzajamno korisni za obe zemlje. „A kada su se pojavljivale poteškoće, uspevali smo da ih prevaziđemo i rešavamo. Ali jedna stvar nas uvek spaja i ujedinjuje — Arktik“, naglasio je islandski lider.

  On je dodao da je iz tog razloga sa radošću prihvatio poziv na Arktički forum.

  Međunarodni arktički forum „Arktik — teritorija dijaloga“, koji se održava u Sankt Peterburgu 9. i 10. aprila, jedna je od ključnih platformi za raspravljanje o problemima i perspektivama Arktičkog regiona na globalnom nivou. 

  Tagovi:
  Međunarodni forum "Arktik - teritorija dijaloga", Nordijski savet ministara, Vladimir Putin, nordijske zemlje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga