04:26 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 230
  Pratite nas

  Oko 1.500 terorista koji su učestvovali u borbama na Bliskom istoku nalazi se na teritoriji Evrope, izjavio je šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov i upozorio da se međunarodne terorističke ćelije premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu i Centralnu i Jugoistočnu Aziju.

  „Uprkos pretrpljenim porazima, međunarodne terorističke organizacije predstavljaju pretnju za većinu država u svetu“, rekao je Bortnikov na konferenciji o borbi protiv međunarodnog terorizma u Sankt Peterburgu.

  Međusobno povezane i autonomne ćelije se premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu i Centralnu i Jugoistočnu Aziju, istakao je Bortnikov.

  „U EU, prema procenama eksperata, stiglo je oko 1.500 terorista, od 5.000 koji su otišli na Bliski istok. Značajan deo njih su banditi koje njihovi šefovi šalju u Evropu radi nastavka terorističkih akcija“, kazao je on.

  Bortnikov je naglasio da je terorizam postao veoma profitabilan biznis i da raznovrsni mehanizmi finansiranja daju teroristima dodatnu šansu za preživljavanje.

  On je upozorio da DAEŠ i Al Kaida i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju i da trenutno reorganizuju snage stvaranjem mreža terorističkih ćelija.

  Šef FSB je ponudio sprovođenje niza mera pod okriljem Ujedinjenih nacija, uključujući konsolidaciju napora, organizaciju i razmenu podataka, kao i sprečavanje finansiranja terorističkih grupa.

  Tagovi:
  terorizam, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga