08:02 24 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Kej na Jalti

  Moja Rusija: U zlatnoj sredini planete Zemlje — „ruskoj Nici“ (video)

  © Sputnik / Alekseй Malьgavko
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Olivera Ikodinović
  0 810

  Krimljani kažu da je njihova zemlja jedinstvena u svetu zbog svog geografskog položaja — nalazi se u zlatnoj sredini planete Zemlje, na oko 5.000 od Ekvatora i isto toliko od Severnog pola, a Jalta je najlepši deo Krimskog poluostrva. Nazivaju je „ruskom Nicom“ i „pravim rajom“.

  To je mesto gde su odmarali ruski carevi, ruska aristokratija i sovjetski lideri, mesto u kojem su ruski umetnici pronalazili inspiraciju i stvarali možda svoja najveća dela, i konačno mesto gde su 1945. godine Staljin, Ruzvelt i Čerčil zapečatili sudbinu posleratne Evrope.

  Postoje oblast Velika Jalta, koja zauzima teritoriju od oko 70 kilometara duž obale Crnog mora, i grad Jalta, koja je administrativni centar.

  Opasana Krimskim planinama i borovim šumama, Jalta je nadaleko čuvena kao banjsko i klimatsko lečilište, posebno za plućne bolesnike. 

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u vlogu „Moja Rusija“ vodi vas svake nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju, osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga