12:39 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12241
  Pratite nas

  „Poručite Srbiji da je volimo! I hvala vam što ste uvek uz nas i što nas nikada niste izneverili! Vi ste naša braća!“, rekla je Sputnjiku grupa Rusa tokom šetnje „Besmrtnog puka“ u Moskvi.

  Za Ruse je Dan pobede najveći praznik u godini. To je, kako kažu, dan sećanja na pretke koji su se hrabro borili tokom Drugog svetskog rata i koji su prolili krv za svoju zemlju i slobodu svoga naroda.

  „Dan pobede je za nas veliki praznik. To je dan sećanja na naše pretke, na naše dedove koji su ratovali za našu domovinu i koji su živote dali za nas. Zahvaljujući njima, mi danas živimo i njihovu žrtvu nikada ne možemo zaboraviti. Jedan moj deda, čiji portret danas nosim, za vreme Drugog svetskog rata stigao je do Berlina, a drugi deda je 1941. godine bio ranjen i završio je u logoru, gde je proveo dve godine i gde mu je zdravlje bilo narušeno. Deda se iz Berlina vratio, a drugi deda je nakon ranjavanja živeo još šest godina. Umro je mlad, u 42. godini života. Ali mi nastavljamo život i živimo za njih“, kaže za Sputnjik Moskovljanin Pavel Bartinov.

  Ankete koje su svojevremeno pravljene u Rusiji pokazale su da više od 80 odsto građana najviše poverenja ima u predsednika Vladimira Putina, na drugom mestu je Ruska vojska, a na trećem Ruska pravoslavna crkva.

  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom
  © Sputnik / Evgeniй Odinokov
  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom

  Grupa Moskovljana sa kojom je Sputnjik razgovarao ističe da se izuzetno ponose svojom zemljom, svojim predsednikom i vojskom, te da su veoma srećni što su tokom današnje vojne parade još jednom imali priliku da se uvere u moć svoje armije i odbrambene industrije.

  Kako ističu, veoma podržavaju politiku koju vodi predsednik Putin.

  „Ponosimo se svojom armijom! Mi smo srećni i veoma podržavamo sve što se dešava. Rusija će ostati svoja, ona se nikome neće potčinjavati niti se pred nekim saginjati. Mi nikada u istoriji nikog nismo napali prvi, uvek smo se samo branili. Putina stalno optužuju da naoružava vojsku. Da, on naoružava vojsku, ali 1941. godine je sve naše naoružanje bilo uništeno, nas su napali, a mi smo bili goloruki i do 1942. nikako nismo mogli da povratimo svoju moć. A 1942. godine je došlo do odlučujuće Bitke za Moskvu i tada su naši preci proterali Nemce do Berlina. Zar to nije podvig?!“, gotovo u jednom dahu priča Ljudmila Radinova.

  Moskovljanin Vladimir Krasov je tokom „Besmrtnog puka“ ponosno nosio fotografije svojih predaka.

  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom
  © Sputnik / Ramilь Sitdikov
  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom

  „Dan pobede kod mene budi osećaj ponosa i hvala našim dedovima, očevima i majkama za to što mi živimo u miru — i vaša zemlja i naša. Mi Srbe volimo!“, poručio je on.

  Tatjana Česnakova kaže da svake godine prisustvuje Paradi pobede i šeta u „Besmrtnom puku“.

  „Ovo je dan sećanja na veliki istorijski događaj, na veliku pobedu. Sećamo se onih koji su  štitili našu zemlju i nikome je nisu dali. Mi smo im zahvalni, jer zahvaljujući njima mi danas postojimo i živimo“, ističe ona.

  Olga Bistrova naglašava da je Dan pobede nad fašizmom za Ruse veliki praznik.

  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi
  © Sputnik / Ramilь Sitdikov
  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi

  „Sovjetski narod je zaštitio zemlju i svet oslobodio, ali ne od Nemaca, kao što neki misle, nego od fašizma“, naglasila je ona.

  Bistrova ističe da je Dan pobede praznik koji ujedinjuje narod.

  „Atmosfera je takva da nas objedinjuje. Na ulicama je oko milion ljudi, a mi se osećamo jedni drugima bliskim, kao da smo najpreči rod. Niko nikog ovde lično ne poznaje, ali svako sa svakim razgovara, ljudi se upoznaju, razgovaraju o našim herojima koji su se hrabro borili na frontu. Ovo je događaj koji nas zaista objedinjuje i ujedinjuje. Želela bih da ovakvih događaja bude još više“, zaključila je Bistrova.

  Tagovi:
  Besmrtni puk, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga