15:42 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  6084
  Pratite nas

  Ukrajina će nastaviti politiku stupanja u NATO i „odnosa prema ratu sa Rusijom“, izjavio je savetnik za odbranu novoizabranog predsednika ove zemlje Vladimira Zelenskog, Ivan Aparšin, na „Gromadskoj televiziji“.

  „Ne menjamo politiku o pristupanju Ukrajine u NATO. Ali nismo razgovarali ni o vremenskim okvirima. Ne menjamo politiku u vezi sa odnosom prema ratu sa Rusijom, to je rat“, rekao je Aparšin.

  On je dodao da će politika novog predsednika biti usmerena na iskorenjivanje korupcije u oblasti odbrane, stvaranje savremenog sistema teritorijalne odbrane, kao i na to da vojska bude profesionalna i ojačana stalnom operativnom rezervom.

  Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon državnog prevrata u Ukrajini, povratka Krima u sastav Rusije i unutrašnjeg ukrajinskog sukoba u Donbasu. U januaru 2015. godine Vrhovna rada donela je izjavu u kojoj se Rusija naziva „državom-agresorom“.

  Moskva negira optužbe Kijeva i naziva ih neprihvatljivim. Ona je više puta naglašavala da nije strana u sukobu na jugoistoku Ukrajine i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. 

   

  Tagovi:
  rat, NATO, Ivan Aparšin, Ukrajina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga