06:18 07 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Satelit

  Tajni podaci o ruskim satelitima „procurili“ na internet

  CC0 / Pixabay
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  14117
  Pratite nas

  Podaci o ruskim kosmičkim letelicama, o čijem pravljenju i lansiranju do sada ništa nije saopštavano javnosti, izloženi su na internetu i može im se slobodno pristupiti. Kompanija koja je proizvela pojedine elemente tih satelita potvrdila je tu informaciju, a objavljivanje podataka je ocenila kao nezakonito.

  Nazive satelita, probnih konstruktorskih radova i preduzeća koja ih realizuju, rokove lansiranja i broj uređaja predstavila je kompanija „Saturn“, koje proizvodi sunčane baterije i akumulatore za ruske kosmičke uređaje. Ta firma je u nadležnosti „Roskosmosa“.

  „Saturn“ je potvrdio originalnost objavljenih podataka koji su saopšteni na stručnoj konferenciji u Krasnodaru tokom februara.

  Materijali s te konferencije su objavljeni na jednom od sajtova s ruskim domenom.

  „To je nezakonito izloženo. To je bilo određeno saopštenje na konferenciji koje nije trebalo da izađe u javni prostor“, objavio je konstruktor PAO „Saturna“ Sergej Lihonosov.

  „Preduzećemo odgovarajuće mere protiv onoga ko je to objavio“, dodao je on.

  „Saturn“ je uključen u spisak akcionarskih društava, prema kojima državna korporacija za kosmičku delatnost „Roskosmos“ ostvaruje jedinstvenu državnu politiku. Ta kompanija se nalazi na spisku strateških preduzeća Rusije.

  Tagovi:
  internet, sateliti, Roskosmos, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga