16:28 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  Rusija je zainteresovana za rad Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) i Saveta Evrope, ali se to praktično može sprovesti samo na ravnopravnoj osnovi, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Stav Rusije je bio apsolutno detaljan. On je jasan i dosledan. Rusija je zainteresovana za rad PS SE, zainteresovana je za Savet Evrope, ali ovaj interes se praktično može realizovati samo na apsolutno ravnopravnoj osnovi, kada Rusija, ruska delegacija može apsolutno ravnopravno i punopravno da učestvuje u radu svih mehanizama. U suprotnom, naravno, teško da se može govoriti o saradnji“, odgovorio je Peskov na pitanje da li će se Rusija vratiti u PS SE i da li to znači da je sukob iscrpljen i da će Rusija ostati u Savetu Evrope.

  Portparol ruskog predsednika je naglasio da se trenutno u Helsinkiju nalazi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji će dati sve procene. Ranije je sam Lavrov rekao da Rusija ne pokušava da napusti Savet Evrope, kako to pokušavaju da prošire glasine, ne odbija nijednu svoju obavezu, uključujući i finansijske.

  Ranije je Odbor ministara Saveta Evrope, čiji se sastanak održava u Helsinkiju, objavio izjavu u kojoj se navodi da sve zemlje Saveta Evrope moraju imati pravo na ravnopravno učešće u Odboru ministara i PS SE-u.

  Tagovi:
  PS SE, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Savet Evrope, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga