00:07 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 05
  Pratite nas

  Posle pregovora američkog državnog sekretara Majka Pompea sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, postoji perspektiva obnove pregovora sa Vašingtonom po mnogim temama, između ostalog i u oblasti informacione bezbednosti, saopštio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za međunarodnu saradnju za informacionu bezbednost Andrej Krutskih.

  Krutskih je podsetio da su ranije Rusija i Sjedinjene Američke Države vodile dijalog o osiguravanju informacione bezbednosti.

  „To je ona objektivna i veoma hitna tema koja se jednostavno ne može izbeći u razgovorima. Sada, nakon dolaska Pompea i razgovora s predsednikom Rusije i našim ministrom spoljnih poslova, glavni zaključak koji je donet jeste da se sada otvara mogućnost nastavka pregovora sa Rusijom o svim važnim i prioritetnim pitanjima. I kad je već tako, onda je, naravno, i ova tema (informaciona bezbednost) takođe na dnevnom redu zbog svoje problematične prirode za sve i na bilateralnom i na globalnom planu“, objasnio je Krutskih.

  Prema njegovom mišljenju, rasprava o ovoj temi je objektivno potrebna.

  „Mogu samo da pretpostavim da će se o ovoj temi, kao i sve specijalne teme, prvo raspravljati na ekspertskom nivou i međuresornom nivou, kada do toga dođe“, odgovorio je on na pitanje da li se može govoriti o konkretnim terminima i formatu rasprave o ovoj temi sa američkom stranom.

  Američki državni sekretar Majkl Pompeo i predsednik Rusije Vladimir Putin pre sastanka u Sočiju
  © AP Photo / Alexander Nemenov

  Prema njegovim rečima, dnevni red u okviru informacione bezbednosti je veoma širok i ima mnogo aspekata.

  „Ruska strana neće pristupiti razgovoru pozicije međusobnih optužbi, iako imamo šta da kažemo Sjedinjenim Američkim Državama, već sa pozicije izrade zajedničkog uzajamnog razumevanja“, naglasio je Krutskih.

  Prošle nedelje američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Nakon sastanaka, strane su nazvale dijalog konstruktivnim i složile se da nastave raspravu o svim pitanjima.

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Andrej Krutskih
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga