06:43 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1160
  Pratite nas

  Rusija je spremna da sarađuje kako sa aktuelnom britanskom premijerkom Terezom Mej, tako i sa svakim političarem koji je nasledi, izjavio je ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko, komentarišući odluku Mejove da se povuče sa mesta liderke torijevaca.

  „Prvo bih napomenuo da su najavljeni odlazak premijerke i imenovanje njenog naslednika unutrašnja stvar Velike Britanije. Bez obzira na to što je sama Mejova dala značajan doprinos sadašnjoj degradaciji rusko-britanskih odnosa, Rusija je spremna da nastavi da sarađuje kako sa sadašnjom šeficom kabineta do njenog odlaska, tako i sa bilo kojim političarem koji će preuzeti dužnost šefa Vlade kao rezultat procedura koje su ovde priznate“, rekao je ruski ambasador u Velikoj Britaniji.

  Jakovenko je obratio pažnju na to da se Velika Britanija nalazi u složenoj situaciji.

  „Prirodno, Ambasada Rusije, kao i diplomatske misija drugih država, pažljivo prati razvoj događaja. Nesposobnost Vlade i Parlamenta da donesu odluke o uslovima izlaska iz EU produžuju osećaj neodređenosti, koji se, koliko možemo suditi, posebno negativno odražava na ekonomsku delatnost“, nastavio je on.

  Aktuelna predsednica Vlade Velike Britanije Tereza Mej je objavila da je donela odluku da podnese ostavku na mesto predsednice Konzervativne partije 7. juna, ali i da će vršiti dužnost premijerke dok se ne završi proces izbora novog lidera torijevaca.

  Tagovi:
  Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga