12:23 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1138
  Pratite nas

  Međunarodni sud za morsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske marince i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu, objavio je predsednik tribunala Đin Hjin Pajk.

  Tribunal je pozvao obe strane da izbegavaju korake koji mogu da dovedu do zaoštravanja situacije u Kerčkom moreuzu. Po mišljenju suda, odsustvo ruske strane na raspravi nije moglo biti razlog za nerazmatranje slučaja.

  Predsednik suda je rekao da Rusija i Ukrajina treba do 25. juna da predaju izveštaje Tribunalu o incidentu.

  Odluka Tribunala je konačna i obavezna za realizaciju strane u sporu.

  Pritom, Rusija je izvestila Međunarodni tribunal za morsko pravo da neće učestvovati na raspravi jer ovaj sud nema jurisdikciju da razmatra tužbu Ukrajine u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

  Ukrajinska strana je uoči početka sednice zatražila od suda da naloži Rusiji da vrati ukrajinske brodove i hitno oslobodi 24 pritvorena marinca i prekine njihovo krivično gonjenje. Tribunal je usvoji prva dva zahteva, ali je naglasio da „ne smatra da je potrebno“ zahtevati od Moskve da prekine krivine postupke i uzdrži se od novih postupaka, iako smatra da bi to bilo razumno, rekao je Đin.

  U novembru prošle godine tri ukrajinska vojna broda nezakonito su prešla rusku granicu, ušavši u privremeno zatvorenu akvatoriju. Nakon toga, brodovi su krenuli iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu.

  Ruski graničari su zadržali brodove i uhapsili 22 mornara i dva saradnika Službe bezbednosti Ukrajine koji su bili na brodovima.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga