12:49 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1333
  Pratite nas

  Državljanin Rusije i član misije UN Mihail Krasnoščekov, koji je ranjen tokom policijske akcije na Kosovu i Metohiji, prvi put se pojavio na televiziji i rekao da bi lokalna policija mogla da ima svoju verziju incidenta, koja će se razlikovati od zaključaka UN, koje su već započele istragu.

  „Istraga bi trebalo da pokaže kako su te jedinice postupale i prema međunarodnom pripadniku (misije) i prema lokalnom stanovništvu. Verovatno će i policija da vodi istragu, ali oni će imati različito gledište koje se ne poklapa sa našim. Kao predstavnik međunarodne organizacije Ujedinjenih nacija nemam prava da iznosim bilo kakve zvanične izjave. Za to postoji specijalno odeljenje“, objasnio je Krasnoščekov.

  Ocenjujući incident, on je samo istakao da radi već 20 godina, tako da za njega „ovo nije neka neobična situacija“.

  Televizija „Rusija 24“ prikazala je intervju sa Krasnoščekovom. On je odgovarao na pitanja ležeći u bolničkom krevetu. Na licu mu je vidljiva modrica, a neke reči izgovarao je sa poteškoćom, mucajući. Lekari su mu dijagnostikovali povrede glave.

  Specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova započele su akciju na severu srpske pokrajine u utorak ujutro pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Kosovski policajci upali su na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

  Više ljudi je povređeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen, a drugi Srbin, koji se i dalje nalazi u pritvoru.

  U sredu je glavni tužilac Kosovske Mitrovice Ščikiri Sila izjavio da je kosovska policija ranije pustila Krasnoščekova zahvaljujući imunitetu pripadnika misije UN koji treba da bude opozvan.

  Tagovi:
  policija, istraga, Mihail Krasnoščekov, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga