22:22 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1621
  Pratite nas

  Krimski most je strateški infrastrukturni projekat prve kategorije, a njegova zaštita je na nivou zaštite nuklearnih elektrana.

  „Zaštita Krimskog mosta istog je stepena bezbednosti kao i zaštita reaktorske kupole nuklearne elektrane“, izjavio je zvanični izvor iz ruske Federalne službe bezbednosti.

  On je rekao da se odbrana zasniva na principu A2/AD (zabranjena zona), tj. na obeležavanju područja sa većom opasnošću za raspoređivanje ili kretanje neprijateljskih snaga.

  Vazdušna odbrana

  Sistem vazdušne odbrane štiti most od napada iz vazduha. U blizini mosta su postavljeni protivvazdušni sistemi Tor, Pancir i Buk-M2. Uz S-400, koji je raspoređen u luci Feodosija, oni su sposobni da sruše sva postojeća sredstva vazdušnog napada, uključujući strateške bombardere i balističke i krstareće rakete, kao i projektile ispaljene sa zemlje.

  Zaštita od kopnenih i pomorskih napada

  Da bi se osigurala bezbednost mosta u slučaju napada, ruska Nacionalna garda je oformila pomorsku brigadu. Brigada ima arsenal sredstava za sprečavanje sabotaže sa kopna i mora. Jedinica je odgovorna za pregled putnika i vozila, izvršava kontrolu puteva i stubova mosta 24 sata dnevno. U slučaju opasnosti, članovi brigade bi se pojavili za nekoliko minuta.

  Podvodna zaštita

  Podvodni deo tesnaca kontroliše nekoliko antisabotažnih brodova serije 21980. Oko mosta je instalirana i mreža podmorskih hidrofona Amulet P. U slučaju opasnosti, pripadnici ruske Nacionalne garde na brzim patrolnim čamcima tipa „Raptor“ delovali bi bez odlaganja.

  Izgradnja Krimskog mosta

  Da bi se izbeglo slučajno dodirivanje brodova sa nosačima i da bi se zaštitili stubovi mosta, graditelji su instalirali snažne konstrukcije od metala i armiranog betona. Takođe, i ruska granična straža i crnomorska flota su odgovorni za bezbednost objekata duž čitave dužine, od obale do obale.

  Dužine od 19 kilometara, Krimski most je najduži u Evropi. Impresivan inženjerski dragulj otvoren je 15. maja 2018. godine.

  Tagovi:
  Krimski most, zaštita, bezbednost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga