15:59 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 20
  Pratite nas

  Tema Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa neće biti prioritet na konsultacijama s predstavnicima SAD 12. juna u Pragu. Rusija duboko sumnja u to da SAD nameravaju da se vrate poštovanju Sporazuma, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
  © AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

  „Ako su Amerikanci spremni da se vrate ispunjavanju svojih obaveza u okviru tog sporazuma, onda će to, naravno, biti centralna tema konsultacija. Ja, međutim, duboko sumnjam da su SAD spremne da se vrate ispunjavanju Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa“, odgovorio je Rjabkov na pitanje da li će taj sporazum biti glavna tema tokom njegovog susreta sa zamenicom američkog državnog sekretara Andreom Tomson.

  Rjabkov je dodao da su SAD istupile iz Sporazuma, „jer im je on vezivao ruke“.

  Sporazum je, prema njegovim rečima, ometao SAD da se bave projektovanjem, a vremenom i razvijanjem odgovarajućih kopnenih sistema, „jer se takav potencijal u drugim zemljama poslednjih godina razvijao veoma dinamično“.

  „I Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa je postajao sve veći teret. Upravo iz tog razloga su SAD iz njega izašle. Ako sad odjednom, iz nekog meni nepoznatog razloga ispolje drugačiji stav, ova tema će biti centralna. A ovako ne. Ona će biti periferna“, istakao je Rjabkov.

  Tagovi:
  pregovori, Sergej Rjabkov, Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga