19:06 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija

  Miler: Rok za izgradnju „Severnog toka 2“ u Danskoj pet sedmica

  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 95
  Pratite nas

  Realni rok za izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ na teritoriji Danske je maksimalno pet sedmica, rekao je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

  „Znate da su izbori već prošli. Tamo se formira nova Vlada. Deonica koja postoji u Danskoj, čak i nezavisno od maršrute, veoma je kratka, plus-minus 130 kilometara. Realno je za sam posao u danskom sektoru potrebno maksimalno pet sedmica radova“, rekao je Miler.

  On je dodao da još nije istekao krajnji rok da Danska izda dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“ na njenoj teritoriji.

  „Ja zapravo znam taj rok. Neću vam o njemu govoriti. Mogu da kažem da još nije istekao. Za sada još traje i neće isteći sutra“, rekao je Miler.

  Projekat izgradnje „Severnog toka 2“ podrazumeva postavljanje dva kraka cevovoda od Rusije do Nemačke, kojim bi se dopremalo 55 milijardi kubnih metara gasa.
  Plan je da se cevovod izgradi do kraja ove godine. On će proći kroz teritorijalne ili isključive ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora — Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Ostalo je još da se dobije građevinska dozvola od Kopenhagena.

  Tom projektu se protive Ukrajina i baltičke zemlje, kao i SAD, koje Evropljanima nude svoj tečni prirodni gas.

  Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 6. do 8. juna.

  Tagovi:
  gasovod, Severni tok-2, Danska, Gasprom, Aleksej Miler
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga