11:57 24 Jun 2019
Slušajte Sputnik
  Vladimir Putin

  Rusija će podržati Dodona u borbi protiv uzurpatora vlasti u Moldaviji

  © Sputnik / Alekseй Družinin
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1721

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je obećao da Moskva neće odustati od podrške predsedniku Moldavije Igoru Dodonu u trenutku kada se njegova država nalazi u teškoj političkoj situaciji.

  „Mi ćemo bez sumnje podržati predsednika Dodona i njegove sadašnje koalicione partnere, kako bi se, na kraju krajeva, rešili tih ljudi koji su donedavno bili uzurpirali vlast u Moldaviji i bez obzira na neke unutrašnje nesuglasice, oni su pronašli snagu da zajednički rade u interesima moldavske države i moldavskog naroda. I mi ćemo ih nesumnjivo podržavati“, izjavio je šef ruske države u intervjuu televiziji „Mir“.

  Govoreći o sadašnjem stanju u Moldaviji, Putin smatra da je u toj zemlji najbolje primetna uzurpacija vlasti od strane oligarha, kao i delimično u Ukrajini, gde su oni bili preuzeli kontrolu nad svim državnim strukturama: policijom, parlamentom.

  „Zaradili su novac na moldavskom narodu i iskoristili ga kako bi povećali svoje lično blagostanje i poluge uticaja na državu“, smatra predsednik Rusije.

  Prema mišljenju šefa ruske države, „to što je sada urađeno predsedniku Dodonu i njegovim donedavnim protivnicima, uslovno, prozapadnim partijama, korak je u pravcu izgradnje sveobuhvatne, civilizovane, savremene države“.

  Proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali su u subotu parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU podržali su formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno. Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju Vladu do ponoći 7. juna. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast. Bila je usvojena i deklaracija o „Uzurpaciji države“.

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Moldavija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga